Brzi KVIZ: Odgovorite na ovih 5 pitanja i saznajte da li ste zaista sretni

Kakav vam je život i želite li nešto promijeniti? Šta vam je važno u životu i jeste li sretni? Zaista sretni?

Svakodnevno sebi postavljamo mnogo “malih” pitanja, onih bez kojih ne može proći dan. Šta obući, šta jesti za ručak, koga moramo nazvati? Sve su to pitanja koja nam prođu kroz glavu barem jednom u danu. No, rijetko ko “sjedne sam sa sobom” i upusti se u neke dublje razgovore. Kakav vam je život i želite li nešto promijeniti? Ako se ne zapitate, onda nećete ni tražiti odgovor na ta pitanja. Logično.  Psiholozi preporučuju da odvojite pet minuta, sklonite se negdje gdje ćete biti sami sa sobom i postavite sebi ova pitanja. Odgovori bi vas mogli iznenaditi, tvrdi.

1. Koliko sam danas sretan/na od 1 do 10? Uzmite u obzir sva područja vašeg života kada razmišljate o ovom pitanju i budite sasvim iskreni, poručuju psiholozi. Nemojte se stiditi, ako ste priznali sebi da niste sretni, lakše ćete pronaći način da to promijenite.

2. Kakav život želim imati? Razmislite o svom životu za 10 godina. Jeste li zadovoljni svojim trenutnim životom, poslom, porodičnim i prijateljskim odnosima? Zamislite kakav biste život zaista željeli živjeti da bi on po vašim mjerilima bio savršen i vidite u čemu je razlika između te vizije i stvarnog života koji vodite. Vizualizacija može pomoći da utvrdite šta možete promijeniti.

3. Šta je za mene uspjeh? Za neke je uspjeh kada postanu uticajne osobe u poslovnom životu, za druge je to kada imaju mogućnost putovati. Neki svoj uspjeh nalaze u stvaranju porodice … Koji je vaš?

4. Šta me veseli? Ako vas veseli plesanje, pjevanje, pisanje, fotografisanje, slikanje, šetanje, igranje sa psom ili nešto drugo, nađite vremena za to. Nije život samo rad.

5. Šta mogu učiniti u iduće dvije nedjelje da obogatim svoj život? Ako želite puno toga promijeniti, pomislićete kako je to nemoguće i odmah odustati? Nemojte, krenite malim koracima. Upišite se na ples ili pišite blog … Malim koracima napravićete velike promjene. Uostalom, sve je u vašim rukama.

Izvor: cafe.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti