Boja kose utiče na to kako vas vidi suprotni pol

Ako je vjerovati pionirki oglašavanja Shirley Polykoff, plavuše se uistinu više zabavljaju i ta zabava traje već više od 60 godina. Da zabava nije rezervisana samo za žene pobrinuo se britanski pjevač Rod Stewart koji je 1978. godine potvrdio da se osobe s plavom kosom zaista više zabavljaju, neovisno o polu.

kosa

Psiholozi sa Univerziteta Augsburg iz Minnesote nedavno su proveli studiju kako bi utvrdili kako boja kose utiče na percepciju osobe u očima suprotnog pola. Tačnije, htjeli su vidjeti kako boja ženine kose utiče na to kako je muškarci doživljavaju. Istraživanje koje su proveli utvrdilo je da boja kose igra ulogu u muškarčevoj procjeni žene kao atraktivne, mladolike i zdrave.

Grupi od 110 muškaraca pokazane su računarski stvorene fotografije žena s plavom, smeđom i crnom kosom. Većina muškaraca ocijenila je žene sa svjetlijom bojom kose kao atraktivnije i mladolikije od onih s tamnijom kosom te su rekli da su žene sa svjetlije plavom kosom ili smeđom kosom smatraju poželjnijim partnerkama od žena s crnom kosom.

“Rezultati ovog istraživanja sugerišu da su muškarci u stanju donositi kompleksne sudove o ženama na temelju boje i dužine njihove kose”, rekli su istraživači. “Oni poželjnost partnerke vežu uz boju i dužinu njihove kose.”

Naučnici već desetljećima pokušavaju odgovoriti na pitanje preferiraju li muškarci plavuše, brinete, crnke ili crvenokose. Čak je i Charles Darwin 1869. pokušao uz pomoć podataka doktora Johna Beddoea utvrditi ko će radije ostati u braku – plavuše ili brinete. Darwin je podatke prikupljao neko vrijeme, međutim na kraju je odustao od istraživanja jer su podaci koje je dobio bili nepouzdani.

Izvor: jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti