Bizarna drevna tradicija: Babilonski kraljevi su na početku Nove godine kao ‘poklon’ dobijali snažan ŠAMAR!

Jedan od najznačajnijih babilonskih kraljeva zvao se Hamurabi. Vladao je u 18. vijeku prije n.e. i pripisuje mu se izgradnja snažnih gradskih zidina Babilona, sistema kanala za navodnjavanje te Esagile, hrama posvećenog vrhovnom bogu Marduku.

Hramovi su bili vrlo važni u babilonskom društvu jer su u njima bili pohranjeni najvažniji državni i istorijski spisi, uključujući popise kraljeva, izuzetno važne dokumente za rekonstrukciju istorije drevne Mezopotamije.

Esagila se nalazila na vrhu zigurata (stepenaste piramide). Oko prikaza boga Marduka nalazili su se prikazi božanstava gradova koji su potpali pod babilonsku vlast. Do Esagile se stizalo dugim nizom stepenica koji je vodio od baze zigurata do njegovog vrha. Kraj hrama nalazilo se vještačko jezerce Abzu, simbolično utjelovljenje boga vode Enkija, Mardukovog oca. Iako je Babilon prošao kroz mnoge faze uspona i propadanja, Esagila je uvijek bila srce njegove civilizacije te simbolično središte svijeta.

Na Novu godinu Marduk je prema predaji silazio u Esagilu i drugim je bogovima iznosio svoje godišnje planove. Tom je prilikom visoki sveštenik iz Esagile recitovao Enuma Eliš, babilonski ep o postanku svijeta, a zatim se kralj morao pokoriti pred kipom Marduka i izreći da se nije ogriješio pred Bogom. Nakon toga bi ga visoki sveštenik snažno ošamario (vjerovatno kao simboličnu kaznu za grijehe počinjene iz neznanja), a kralj bi od Boga primio proročanstvo o veličanstvenoj budućnosti. Nakon toga je izvođen ritual s bijelim bikom, ali nije jasno kako je tačno tekao. Idućih bi se nekoliko dana u drugim hramovima i na ulicama grada provodio ritual u kojem bi ostali bogovi simbolično priznali vrhovništvo Marduka. Na kraju bi od Esagile krenula povorka koja bi završila u Kući Nove Godine, hramu na obali Eufrata kod sjevernog ulaza u grad.

Piše: Boris Blažina

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti