BEZ OBJAŠNJENJA: Nije čudo što je baterija iz Bagdada mogla da proizvede struju, čudo je što je napravljena prije 2.000 godina!

Postojanje baterije iz Bagdada ukazuje na ogroman naučni napredak od prije 2.000 godina. Baterija je otkrivena 1936. i smatra se da je napravljena u Mesopotamiji

Sastoji se od cigle u obliku ćupa, unutar koga se nalaze galvanizovani metalni ekseri omotani listom bakra. Neki arheolozi imaju teoriju da je u upotrebi bila i neka kiselina koja je generisala struju.

Ako je to tačno, taj bi uređaj za dvije hiljade godina nadmašio zasad priznatu godinu otkrića struje – otkrića elektrohemijskih ćelija koje je otkrio Aleksandar Volta.

Da li su se ili nisu ovakvi uređaji koristili kao baterije za sada je nejasno i arheolozi se oko toga ne slažu, takođe oni ne znaju za što bi im trebala struja jer nemamo nikakvih istorijskih zapisa o tome iz tog vremena.

Neki smatraju da se uređaj koristio za galvanizovanje objekata, ali dokaz za korištenje uređaja u tu svrhu nije pronađen.

Ipak, znamo da bi baterije u teoriji mogle da funkcionišu. Najmanje dvaput sprovedeno je reprodukovanje baterija i u oba eksperimenta dokazano je da su ovakve baterije zaista bile sposobne da proizvode elektricitet kad bi bile napunjene kiselinom. 

Ali, zasad stvarna svrha ovih uređaja ostaje nepoznata.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti