Arheolozi pronašli misteriozni vanzemaljski prsten u drevnoj Tutankamonovoj grobnici

Grobnica kralja Tutankamona iz osamnaeste dinastije (oko 1336–1327 p.n.e.) je svjetski poznata jer je jedina kraljevska grobnica iz Doline kraljeva koja je otkrivena relativno netaknuta.

Njeno otkriće 1922. godine od strane Howarda Cartera donijelo ju je na naslovnice širom svijeta sa kojih nije silazila dok su se zlatni artefakti i drugi luksuzni predmeti otkriveni u ovoj grobnici iznosili. Ona i njeno blago su ikone Egipta, a otkriće se i dalje smatra jednim od najvažnijih arheoloških otkrića u istoriji.

Uprkos bogatstvu koje je sadržavala, Tutankamonova grobnica, broj 62 u Dolini kraljeva, zapravo je prilično skromna u odnosu na druge grobnice na ovom mjestu, kako po veličini, tako i po ukrasima. Ovo je najvjerovatnije zbog toga što je Tutankamon došao na prijesto vrlo mlad, a osim toga vladao je svega oko deset godina ukupno. Može se zapitati kakvo su bogatstvo nekada sadržavale mnogo veće grobnice najmoćnijih kraljeva Novog kraljevstva, kao što su Hatšepsut, Tutmozis III, Amenhotep III i Ramzes II.

Zidovi grobne komore ne nose bilo kakav poseban ukras. Za razliku od većine prethodnih i kasnijih kraljevskih grobnica, koje su bogato ukrašene pogrebnim tekstovima poput Amduata ili Knjige kapija, koje su pomogle preminulom kralju da stigne u zagrobni život, u Tutankamonovoj grobnici predstavljena je samo jedna scena iz Amduata. Ostatak ukrasa grobnice prikazuje ili sahranu, ili Tutankamona u društvu raznih božanstava.

Tutankamonova (KV62) grobna komora i sarkofag; poklopac sarkofaga je razbijen na dva dijela © Romagy (CC BY-SA 4.0)

Mala veličina Tutankamonove grobnice (KV62) dovela je do mnogih spekulacija. Kada je njegov nasljednik, visoki zvaničnik Ay, umro, sahranjen je u grobnici (KV23), koja je možda prvobitno bila namijenjena Tutankamonu, ali koja još nije bila završena u vrijeme smrti mladog kralja. Isti argument se odnosi i na grobnicu Ayovog nasljednika, Horemheba (KV57). Ako je tako, ostaje nejasno za koga je bila namijenjena Tutankamonova grobnica, KV62, jer se tvrdi da je već postojala, bilo kao privatna grobnica ili kao skladište, koje je naknadno prošireno da primi kralja.

Bez obzira na razlog, mala veličina grobnice značila je da je otprilike 3.500 artefakata koji su otkriveni unutra bilo složeno vrlo stiješnjeno jedni uz druge. Oni odražavaju stil života kraljevske palate i uključuju predmete koje bi Tutankamon koristio u svom svakodnevnom životu, kao što su odjeća, nakit, kozmetika, tamjan, namještaj, stolice, igračke, posude od raznih materijala, kočije i oružje.

Drevna Tutankamonova grobnica zvanično je otkrivena 1922. godine, ali još od tada stručnjaci pokušavaju jasno da objasne mnoga druga otkrića koja su usljedila ubrzo nakon toga.

Ovo se odnosi na sve artefakte koji su otkriveni u grobnici. Uglavnom, možda i ne izgledaju posebno jer je većina drugih faraona takođe bila okružena nekim čudnim predmetima, ali nijedan sa tako čudnim kao što su ovi.

Pogledajte samo ovaj čudni prsten koji je otkriven odmah pored glave mladog faraona. Materijali korišteni za njegovu kreaciju su dovoljno čudni, ali još čudnije od toga je humanoidno stvorenje koje je prikazano na njemu.

Tajanstveni prsten © Jyothis (CC BY-SA 3.0)

Iz nekog razloga, u naučnom svijetu vjeruje se da je na njemu prikazan bog Ptah – dok se na poleđini prstena nalazi natpis Amon-Ra (Bog Sunca, vrhovno božanstvo starih Egipćana).

Egiptolozi koji su ga otkrili izjavili su da je sve ovo bio samo nesporazum jer je to samo prikaz Ptaha, drevnog egipatskog boga, ali to još uvijek ne objašnjava njegov čudan vanzemaljski izgled koji je drugačiji od bilo kojeg drugog prikaza Ptaha.

Rečeno je da prsten datira iz 664 – 322 p.n.e., a smatra se da je drevno božanstvo Ptah živjelo na našoj planeti prije otprilike pet do petnaest hiljada godina.

U svakom slučaju, stvorenje prikazano na prstenu je vrlo zanimljivo sa očitom namjeron da se pokaže njegovo vanzemaljsko porijeklo – usput, u mitologiji Egipćana bogovi su imali direktnu vezu sa kosmosom, a faraoni su potekli od kosmičkih bogova. Zanimljivo je da, prema mnogim drevnim izvorima, istorija egipatskih dinastija datira mnogo hiljada godina unazad, mnogo više nego što savremeni istoričari vjeruju.

Zanimljivo je da bog prikazan na prstenu u svojim rukama drži božanski štap sa magičnim svojstvima. Vjeruje se da je takav štap mogao kontrolisati vrijeme, razbijati kamenje i izvoditi mnoga druga čuda – a na kraju krajeva, možda to nije bio samo ‘štap’ kako je predstavljen već neki alat visoke tehnologije.

Ovaj prsten je korišten u mnogim argumentima kako bi se dokazala činjenica da su stari Egipćani bili vrlo okrenuti vanzemaljskim bićima svog vremena, jer su ih u to vrijeme obožavali kao bogove.

Ovaj prsten se čuva u Walters muzeju u Baltimoru (SAD). Prema opisu na web stranici muzeja, kupljen je 1930. godine u Kairu.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti