Arheolozi otkrili da glave sa Uskršnjeg ostrva imaju i tijela (FOTO)

Arheološki tim je pažljivim iskopavanjem dvije džinovske glave na Uskršnjem ostrvu, otkrio da one imaju i tijela koja se protežu nekoliko metara u dubinu.

easter1

Međutim, nedavno su arheolozi koji se u okviru projekta “Easter Island Statue Project” (EISP) bave proučavanjem zagonetnog lokaliteta, iskopali cijeli torzo sa rukama.

“Naš tim je otkrio torzo dvije statue, visine sedam metara. Stotine, možda i hiljade posjetilaca ostrva je bilo zapanjeno kada su vidjeli da ove statue imaju i tijelo. Međutim, ono što je još važnije, jeste to što smo otkrili važne stvari o tehnikama drevnog graditeljstva na Rapa Nuiji”, izjavila je direktorka projekta Jo-Ann van Tilburg.

easter2

Onoj što su oni, između ostalog, otkrili jeste da su Moai statue podignute baš na tim mjestima i da stoje na kamenim postoljima, te da je u njihovoj obradi korišteno više različitih kamenih alatki, kamenja i konopaca.

Takođe su otkrili i da su u temelju statua bile izbušene rupe u koje su uglavljena debla sa konopcima kojima su statue podizane u vertikalni položaj.

“Pronašli smo velike količine crvenog pigmenta koji je možda korišten za bojenje statua. Konačno, pronašli smo i urezani znak na jednom postolju koji vjerovatno predstavlja kanu. Na leđima statua se nalaze brojni petroglifi (crteži na kamenu), koji takođe predstavljaju polinezijski kanu ili vaku. Pretpostavljamo da postoji jaka veza između tih simbola i identiteta tvorca statue, ili onih kojima je ona pripadala”, rekla je Van Tilburg.

easter3

Za Moai statue, koje su i zaštitni znak zabačenog Uskršnjeg ostrva, nije najjasnije ko ih je, kada i zašto izgradio, ali se pretpostavlja da su stare između 400 i 1000 godina.

Uskršnje ostrvo je otkriveno 1722. godine, a 1888. pridodato je Čileu kao najbližoj državi.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti