9 stvari koje će se dogoditi kad počnete jesti ‘tačkaste’ banane

Puno ljudi izbjegava banane posute crnim tačkicama misleći da su prezrele i da nisu dobre. No nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su one odlične za zdravlje.

Idealne su kada se tačkice na njima tek počnu pojavljivati – tada su najbogatije antioksidansima i mineralima. Kao takve se najlakše probavljaju i imaju najviše dobrobiti za zdravlje.

bana1

Ovo je 9 razloga zbog kojih bi ih trebali početi jesti:

1. Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Banane s crnim tačkicama sadrže tvar TNF – faktor nekroze tumora koji uništava stanice raka. Jedenje takvih banana zato može pomoći u prevenciji raka.

2. Liječe žgaravicu

Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu kod loše probave. Lako su probavljive i ne pričinjavaju želucu nikakve poteškoće. Naprotiv – ako imate problema s probavljanjem hrane ili sa žgaravicom, pojedite bananu za instantno olakšanje.

3. Regulišu krvni pritisak

Kako bi održali uredan pritisak važno je i da su razine kalija u krvi dovoljne, a banane su bogat izvor kalija. Takođe sadrže vrlo malo natrija koji potiče rast krvnog pritiska.

4. Manje ste depresivni

Sadrže triptofan, aminokiselinu koja je tijelu neophodna da bi proizvodilo serotonin, neurotransmiter nužan za smirenost, dobar osjećaj kao i za dobar san.

5. Ako patite od zatvora …

… posegnite za bananom. Zbog visoke razine vlakana ova namirnica odlična je za poticanje probave.

6. Daju vam energiju – odmah!

Ako se osjećate umorno, na poslu ste ili trebate na trening, a nemate snage – pojedite bananu. Ona će vam dati puno energije zbog svog jedinstvenog sastava, ali na zdrav način. Kalij iz nje spriječit će grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžuju tjelesnu izdržljivost. Zato – umjesto slatkiša ili kafe, radije birajte bananu.

7. Dobre su ako imate čir na želucu

Zbog svoje mekane strukture i lake probavljivosti tačkaste banane su idealne za sve koji se pate od želučanih problema.

8. Super prijatelj u borbi protiv anemije

Banane su bogate željezom i zato idealne ako se borite s anemijom ili trenutnim manjkom željeza u krvi.

9. Pomažu kod menstrualnih bolova

Visoka razina kalija u tačkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane obiluju i vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u tijelu tokom “onih dana u mjesecu”.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti