8 odbačenih predmeta za koje se ispostavilo da vrijede čitavo BOGATSTVO!

Nikada ne potcjenjujte vrijednost nekog starog ili neobičnog predmeta

Fotografija Billy the Kida

Jedan čovjek je kupio staru fotografiju u oktobru 2015. godine u jednoj antikvarnici u Kaliforniji za samo dva dolara. Ubrzo se ispostavilo da se na ovoj fotografiji iz 1878. godine nalazi ni manje ni više nego čuveni američki odmetnik Billy the Kid uslikan kako sa grupom ljudi igra kriket. To je do sada druga poznata fotografija na kojoj se nalazi najpoznatiji kriminalac Divljeg zapada, a njena cijena se popela na nevjerovatnih pet miliona dolara.

Slika Johna Constablea

Ova mala slika kupljena je na aukciji za svega 30 funti, međutim antikvar je odlučio da procijeni pravu vrijednost da bi nakon devet mjeseci otkrio da je ova slika djelo čuvenog engleskog romantičarskog slikara Johna Constablea, a procijenjena vrijednost joj je 400.000 dolara.

Crtež Andy Worhola

Na garažnoj prodaji u Los Angelesu 2012. godine, jedan momak je kupio nekoliko crteža za pet dolara, međutim ispostavilo se da jedan od njih vrijedi mnogo više. Skidajući ramove sa crteža, on je otkrio potpis američkog umjetnika Andy Worhola i odnio ga na procjenu gdje mu je rečeno da je prava vrijednost skice koju posjeduje čak dva miliona dolara.

Apple 1

Nakon što je jedna anonimna žena ostavila stari računar u dobrotvorne svrhe misleći da ne vrijedi ništa, radnici u prodavnici su otkrili da se radi o prvom računaru kompanije Apple i da mu je cijena 200.000 dolara. Oni su javno ponudili 100.000 dolara ženi kojoj je računar pripadao, međutim ona se nikada nije pojavila da preuzme novac.

Fabergéovo jaje

Ovo jaje kupljeno je 2012. godine za 14.000 dolara, ali se kasnije ispostavilo da pripada kolekciji od 50 jaja napravljenih specijalno za rusku carsku porodicu u 19. vijeku, te da mu je moguća vrijednost oko 20 miliona dolara.

Renoirova slika

 

Jedna žena iz Zapadne Virdžinije kupila je ovo djelo na buvljaku za svega 5 dolara jer joj se dopao ram. Kad je skinula ram, odlučila je da sliku ipak odnese na procjenu gdje je saznala da posjeduje djelo francuskog slikara Renoira čija je vrijednost oko 50.000 dolara.

Kopija Deklaracije nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država

Godine 1776. godine, kad je donijeta Deklaracija nezavisnosti SAD, ovaj dokument odštampan je u 500 primjeraka i do 1989. godine se znalo da postoje još samo 23 primjerka. Te godine finansijski analitičar iz Filadelfije kupio je jednu sliku za četiri dolara jer mu se dopao ram. Nakon što se ram polomio, ovaj čovek je pronašao presavijeno parče papira za koje se ispostavilo da je jedna od kopija čuvene Deklaracije. Nakon brojnih ispitivanja koja su potvrdila autentičnost dokumenta, ovo parče papira prodato je na aukciji za 2.42 miliona dolara.

Kineska činija

Keramička kineska činija koju je jedna porodica iz New Yorka pazarila na garažnoj rasprodaji za tri dolara zapravo je blago staro 1.000 godina koje je kasnije na aukciji prodato za 2.2 miliona dolara. Jedina činija slična ovoj koja postoji nalazi se već 60 godina u muzeju u Velikoj Britaniji.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti