8 najpoznatijih atentata u istoriji

Neki od njih su i danas, toliko godina poslije i dalje obavijeni velom misterije

1. RIMSKA TRAGEDIJA, GAJ JULIJE CEZAR

Iako je živio prije više od 2.000 godina, Julije Cezar je ostao zapamćen kao jedan od najpoznatijih lidera koji su završili tragično. Brut i Kasijus su predvodili grupu senatora koji su sebe nazvali Oslobodioci i izboli su Cezara do smrti u Pompejskom pozorištu na Martovske ide 44. godine p.n.e, jer su se plašili da će Cezar odbaciti senat i stvoriti diktaturu.

2. ROBERT KENNEDY

Porodicu Kennedy su tragedije pratile godinama. Snajperista Lee Harvey Oswald je 22. novembra 1963. godine ubio Johna F. Kennedyja dok je bio u zvaničnoj posjeti Teksasu.

Pet godina kasnije 5. juna 1968. godine, mlađeg Johnovog brata Roberta je ubio Sirhan Sirhan u toku kampanje za predsjednika.

3. ABRAHAM LINCOLN

Abrahama Lincolna su mnogi istoričari obilježili kao najboljeg američkog predsjednika i upravo je bio na vrhuncu kad ga je John Wilkes Booth ubio 14. aprila 1865. godine. Tog dana je predsjednik otišao u Fordovo pozorište u Washingtonu na predstavu, kad je Booth ušao u kabinu i upucao predsjednika u glavu, a potom se popeo na binu držeći nož i rekao rečenicu koju su koristile i ubice Julija Cezara: Tako uvijek tiraninu (Sic semper tyrannis).

4. JOHN LENNON

Jedan od najpoznatijih muzičara i član Beatlesa ubijen je 8. decembra 1980. godine dok je ulazio u zgradu u New Yorku. Upucao ga je Mark David Chapman.

5. MAHATMA GANDHI

Mahatma Gandhi je uspješno vodio bitku za nezavisnost Indije od 1920-1940. godine. Umjesto da se oslanja na revoluciju, Gandhi je koristio nenasilje kako bi ostvario ovaj cilj. Ipak, 30. januara 1948. godine Naturam Godse, hindu nacionalista koji je bio protiv Gandhijevog pristupa, ispalio je tri hica na indijskog lidera u kući Birla ubivši ga.

6. MALCOLM X

Malcolm X je bio američki poslanik Crnih muslimana i borac za prava Afroamerikanaca. Postao je sunitski musliman što je navodno bio povod za ubistvo. Tri pripadnika Nacije islama su ga ubila 21. februara 1965. godine dok je držao govor u New Yorku.

7. MARTIN LUTHER KING

Martin Luther King je bio baptistički sveštenik i društveni aktivista, borac za ljudska prava, a prije svega prava Afroamerikanaca. Ubijen je 4. aprila 1968. godine dok je stajao na balkonu motela u Memphisu. Vlasti su za ubistvo osudile James Earl Raya, rasistu i kriminalca.

8. FRANZ FERNINAD

Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne je 28. juna 1914. u Sarajevu ubio austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda što je zvanično bio povod za Prvi svjetski rat, koji je počeo mjesec dana nakon atentata.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti