7 zabluda iz udžbenika istorije u koje svi vjerujemo

1. U 16. stoljeću su mnoge djevice nosile pojaseve nevinosti

Tvrdi se kako je postojao običaj da očevi svojim kćerkama stavljaju famozni pojas kako bi ostale “čiste”, ali to je potpuna neistina.

Njih je u popularnu kulturu uveo tada poznati satiričar kao karikaturu zatvorenog društva. Pojasevi djevičanstva koje možemo vidjeti u muzejima vjerovatno su napravljeni su kao šaljivi pokloni.

zab1

2. Brokeri su skakali kroz prozore za vrijeme Velike depresije

Vrijeme Velike depresije bilo je itekako stvarno i teško, ali nije zabilježen nijedan ovakav incident.

Popularni komičari su se šalili na račun pada berze komentarima poput: “Pada berza, padaju glave”. Mit je toliko narastao da je motiv bankrotiranog biznismena koji se ubija skokom sa zgrade postao ustaljeni stereotip u Hollywoodu.

3. Amerikanci su poludili kad su ih Rusi pretekli u Svemirskom programu

Iako popularan mit, naročito među kritičarima američke politike ipak je samo mit. Zahvaljujući njemačkim naučnicima koji su prebjegli u SAD za vrijeme Drugog svjetskog rata, Amerika je bila spremna pola godine prije nego što su Rusi lansirali Sputnik.

Problem je bio politički, jer se tadašnji predsjednik Dwight Eisenhower zbog nedovoljnog poznavanja pravila graničenja u vazduhu bojao da će put u svemir izazvati burnu reakciju Rusa.

zab2

4. Štakori su uzrokovali epidemiju kuge poznatu kao “Crna smrt”

Moderni naučnici su proučavanjem strukturalnih šablona vremenskih prilika zaključili da štakore nikako ne treba kriviti za kugu. Evropa je pretrpila pandemiju nakon što je iz centralne Azije kišno proljeće zamijenjeno vrućim ljetom, što je stvorilo savršene uslove za razvoj virusa poput ebole.

5. Izjava Marije Antoanete neka ljudi ‘jedu kolače, ako nemaju hljeba’

Ovu rečenicu je napisao čuveni književnik i filozof Jean-Jacques Rousseau kada je Marija Antoaneta imala 11 godina i kada je i dalje bila austrijska princeza.

Sudeći prema njenim biografima rečenica ne bi ni bila u skladu s njezinom ličnosti jer je bila poznata po blagoj naravi, te je bila darežljiva prema sirotinji.

zab3

6. Antička Grčka je bila kolijevka prosvjetljenja

Iako ova tvrdnja nije besmislena treba se sjetiti da kad je antika u pitanju pojam Grčke kao jedinstvene cjeline nije postojao. Na prostoru helenskog poluotoka bilo je na stotine gradova-država koji su imali vlastite vojske, kraljeve, vlade, običaje, ali i religiju, a jedna od glavnih privrednih grana bilo je robovlasništvo.

7. Kolumbo je otkrio Ameriku

On nikada nije ni kročio na sjevernoamerički kontinent, već je doplovio bliže Haitiju. On je “otkrio” bahamski arhipelag, a u kasnijim putovanjima je išao južnije ka Centralnoj i Južnoj Americi.

zab4

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti