7 preduslova za miran i kvalitetan san

Brz način života i svakodnevni stres imaju veliki uticaj na pojavu insomnije kod odraslih osoba. Osigurajte sebi miran san, a svom organizmu prijeko potreban noćni odmor, poštujući sledeća pravila.

Bez kućnih ljubimaca i mobilnih telefona

Koliko god da volite svog ljubimca, njemu ipak nije mjesto u vašoj spavaćoj sobi, a posebno ne u vašem krevetu. Mobilni telefon isključite i ostavite podalje od kreveta. Sigurno ne želite da vas neko kome je jako dosadno budi usred noći.

Madrac

Izaberite madrac po svojoj želji. Potrebno je jedino da bude udoban, ali i dovoljno velik da se možete raskomotiti u njemu. Madrac je neophodno mijenjati svakih pet do deset godina, zavisno od kvaliteta i stanja u kojem se nalazi.

Jastuci

Kada kupujete jastuk, vodite računa da bude srednje tvrdoće, znači ni pretjerano mekan ni pretjerano tvrd. Naime, kada spavate, bez obzira da li spavali na leđima, stomaku ili na boku, vaša kičma mora da bude u neutralnom položaju. Jastuci se moraju mijenjati svakih 12 do 18 mjeseci.

Papir i olovka

Možda bi bilo dobro da na noćnom stoliću držite papir i olovku. Nekada je bolje ustati i zapisati sve što vas muči umjesto razmišljati i nervirati se oko toga.

Maska za oči

Što manje svjetlosti u spavaćoj sobi, to bolje. Ako živite u “urbanom” dijelu grada onda obavezno nabavite i čepiće za uši. Sa ovakvom opremom sigurno ćete spavati kao mala beba.

Plahte i prekrivači

Kada kupujete plahte i prekrivače uvijek imajte u vidu da ćete vi tu spavati. Kvalitet materijala bi trebao da bude najbitniji dok je estetski izgled manje bitan. Posteljina mora da bude udobna, dovoljno lagana, ali da zimi ne bude hladno. Materijal napravljen od 100% pamuka uvijek je dobar izbor.

Pidžama

Birajte pidžamu u kojoj ćete se osjećati “slobodno”. Vaše tijelo se regeneriše i odmara dok spavate i sigurno mu ne treba preuska pidžama koja će ga sputavati u tome.

Integralni članak pročitajte na: http://www.minimagazin.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti