7 misterioznih starih jezika kojima se ne zna porijeklo

Baš kao stare civilizacije, jednako tako zbunjujući i čudesni su neki jezici za koje je nemoguće utvrditi kako su nastali …

jezici1

Stare civilizacije izazivaju zbunjenost i strahopoštovanje ostacima svojih hramova ili gradova, no jednako tako zbunjujući i čudesni su neki jezici za koje je nemoguće utvrditi kako su nastali.

7. Harappan (Pakistan) – jezik civilizacije uz rijeku Ind poznatu po Mohenjo Daru koja je cvjetala hiljadu i petsto godina p.n.e., a o njoj se zna jako malo upravo zato što nikad nisu dešifrirani njihovi znakovi.

6. Sjeverni Picenum (Italija) – stara italijanska regija na obali Jadrana, napredovala sve do dva vijeka p.n.e. kad ju je Rim pripojio i uveo latinski kao službeni jezik. Iskopavanja pokazuju da je sjeverni dio regije koristio potpuno nepoznat jezik.

5. Olmečki (Meksiko) – Olmeci su čudna civilizacija koju smatraju prethodnicom ostalih mezoameričkih kultura. Donedavno su bili poznati samo po gigantskim glavama od kamena, no 1999. je pronađen prvi zapis na jeziku koji se ne može povezati ni sa jednim drugim.

4. Singapurski – naravno, ne moderni, već otkriven na ogromnoj stijeni na ušću rijeke Singapur početkom 19. vijeka.

3. Proto-elamitski (Iran) – najstarija iranska civilizacija cvjetala je tri hiljade godina p.n.e., a znakovi su nevjerovatni i – nepoznati.

2. Minojski (Kreta) – linearno B pismo je dešifrovano, ali linearno A – nikada.

1. Rongorongo (Uskršnje ostrvo) – kad su prvi Evropljani stigli na Uskršnje ostrvo, osim glava koje vire iz zemlje našli su i drvene ploče pune znakova koje niko od domaćih nije znao pročitati već vijekovima.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti