50 godina su “kupili prašinu”: Pronađena kolekcija skupocjenih klasičnih automobila (VIDEO)

Automobili su uglavnom kupljeni između 1955. i 1965. godine

oldtimer

Na jednoj farmi u regiji Échiré u zapadnom dijelu Francuske otkrivena kolekcija rijetkih klasičnih automobila koji su ovdje ostali zaboravljeni skoro 50 godina.

Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye … Među 60 automobila je i Ferrari 250 GT SWB California Spider, jedan od 37 ikada napravljenih, a pronađen je pod gomilom starih automobilskih časopisa. Automobil je bio u vlasništvu glumca Alaina Delona koji je fotografisan u automobilu sa Jane Fondom i Shirely MacLaine.

Među otkrićima je i Talbot Lago T26 Cabriolet koji je nekada bio u vlasništvu posljednjeg egipatskog monarha Kralja Farouka, koji je bio izuzetno bogat čovjek poznat po ekstravagantnom ukusu.

Posljednji vlasnik ovih automobila je bio Roger Baillon. On je zaradio bogatstvo transportnim biznisom krajem 1940-ih godina.

Veliki dio kolekcije prodat je 1970-ih godina kada je Baillonu oslabio posao. Svi su mislili da je ostao bez ičega, no neke od najboljih modela sačuvao je za sebe.

Većina ovih “Uspavanih ljepotica” kako su ih prozvali novinari, je već prodata na aukciji u Artcurial auction house, dostigavši ukupnu cijenu od nekoliko desetina miliona eura uprkos tome što su pronađeni, zapušteni, oštećeni vremenskim uvjetima i sa lošom zaštitom. Toliko su raritetni da im je cijena i dalje visoka.

“Ovo je bilo nešto između metalnog groblja i muzeja. Ovo je sigurno posljednji put da smo naišli na ovakvo otkriće igdje u svijetu. Ono što je specifično ovdje jeste broj automobila, opseg, te kvalitet i pedigre modela.”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti