5 tajni koje NASA nipošto ne želi da (sa)znate

Kroz istoriju svog postojanja, američka je svemirska agencija NASA mnoge stvari prikrila od javnosti

Teoretičari zavjera često špekuliraju o brojnim tajnama NASA-e u njenih 60 godina istorije, a optužili su agenciju za razne stvari – od lažiranja slijetanja na Mjesec do sakrivanja dokaza postojanja vanzemaljskog života. NASA ima tim stručnjaka i ogromnu PR agenciju koja sistemski opovrgava to kao mitove, no kroz godine su se pojavile brojne tajne i činjenice koje zahtijevaju odgovor, ako ne i objašnjenje.

1. Prekid emitiranja uživo

Postoji nešto vrlo sumnjivo u vezi NASA-e što je zaintrigiralo velik broj ljudi. Naime, u novembru 2016. NASA je naprasno prekinula svoj live feed, a prije nego je to učinila moglo se vidjeti bizarno misteriozno biće koje je uhvatila satelitska kamera.

Bilo je to vrlo neobično, a iako je NASA objavila fotografije, očito je da prikriveno rade na nečemu o čemu šute pred svijetom. Kad se objašnjenje zahtijevalo, odgovorili su da je riječ o normalnom meteoru te da se mogu vidjeti gotovo svakog dana, tvrdeći da nema nikakve posebnosti na tom snimku.

2. Izbrisani snimci slijetanja na Mjesec

Sve od dana prikazivanja slijetanja na Mjesec uživo na TV-u, NASA je bila optuživana za lažiranje cijelog događaja uz niz argumenata – na snimci se ne vide zvijezde, zastava se vijori, otkuda na Mjesecu stijena sa slovom C, kako su na Mjesecu sjene različitih dužina i brojna druga pitanja koja su se nametala. Kada je agencija 2006. priznala da ne mogu pronaći originalne snimke tog slijetanja iz 1969. sumnje u to da je sve bila jedna velika muljaža opet su se pojačale. NASA ipak ne odstupa od svoje priče, a kasnije su objavili da su pronašli neke izgubljene video zapise, no da su ljudskom greškom i zbog rezanja budžeta presnimavali iste.

3. James Webb Teleskop

Običaj je bilo koje supersile da finansira istraživanje svemira bez obzira sviđalo im se to ili ne – jer je to demonstracija moći, tehnologije i povoljnih finansija koja ih uzdiže iznad drugih. No, izgleda kako takvi projekti ne idu baš uvijek po planu, kao što je situacija s izgradnjom James Webb teleskopa, čija je izgradnja započela prije 20-ak godina te je trebao biti spreman za lansiranje 2007., no umjesto toga je dovršen tek 2017.

Inicijalno, projekt je trebao koštati pola milijarde dolara, no na kraju je koštao čak 17 puta više – oko 8,8 milijardi.

4. Nuklearna testiranja na Mjesecu

Sovjeti su oduvijek bili ogromna konkurencija SAD-u, a razdoblje napetosti je zaista trajalo jedno duže vrijeme. SAD je pokušavao dokazivati svoju superiornost ne samo na području mašinstva, već i kroz upoznavanje drugih svemirskih tijela i objekata. Književnik koji pravi biografiju astronoma Carla Sagana u svom je istraživanju naišao na nevjerovatne stvari, poput projekta A-119 koji je navodno izgledao kao plan SAD-a da se Mjesec pretvori u mjesto za testiranje nuklearnog oružja. Jesu li stvarno gore nešto testirali ili ne, nemoguće je znati.

5. Operacija Spajalica

Drugi svjetski rat bio je velik izazov za svijet, ali i za SAD. Svaki bolji poznavatelj istorije zna da je međunarodno ponašanje nakon Drugog svjetskog rata bilo, blago rečeno, mutno. Usred cijelog haosa, CIA je u svojoj “Operaciji spajalica” regrutovala najbolje nacističke umove. Cilj je bio domoći se naučnika iz poražene nacističke Njemačke.

To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odjela hemijskog oružja. Pretpostavka je bila – ako ih ne uzmemo mi, uzet će ih Rusi.
Skoro 1600 darovitih i uspješnih nacističkih naučnika, doktora i inžinjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živjeli. Neki od naučnika koji su na taj način regrutovani su raketni inženjeri SS-ovac Wernher von Braun (tvorac slavnog nacističkog dalekometnog projektila V1 i V-2) te Arthur Rudolph, direktor koncentracionog logora, gdje je 20.000 jevrejskih i poljskih radnika umrlo od premlaćivanja, gladi i vješanja.
Obojica su dobila američko državljanstvo. Pod vodstvom Wernhera von Brauna izgrađeno je u SAD-u nekoliko novih tipova raketa nosača za svemirske letove, a upravo on je glavni konstruktor Saturna V, rakete korištene u misijama Apollo za odlazak na Mjesec s ljudskom posadom.

U Ameriku je stigao doktor i istaknuti medicinski istraživač Hubertus Strughold. Na Nürnberškom sudu izvukao se bez kazne svjedočeći protiv svojih kolega, a već 1947. godine prebačen je u SAD gdje je nakon nekoliko godina dobio i američko državljanstvo. Za vrijeme rata bio nadležan za obuku doktora koji su izvodili eksperimente nad Jevrejima u koncentracijskom logoru Dachau. U SAD-u je bio visokopozicioniran i u američkom ratnom vazduhoplovstvu i u NASA-i, izgradio je sjajnu naučnu karijeru, a poznat je kao ‘otac svemirske medicine’.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti