5 PREGLEDA koji mogu da vam SPASE ŽIVOT – a možete da ih obavite KOD KUĆE

Ukoliko primjetite promjenu, vrijeme je da zatražite stručno mišljenje

check1

Vjerovatno znate kako da provjerite svoje grudi, ali to nije jedino što treba da radite. Postoje i druge provjere na osnovu kojih ćete biti uvjereni da je vaše tijelo zdravo.

5 provjera vašeg tijela koje možete sami uraditi:

Mladeži

Ne treba ih samo posmatrati kao ukras, mogu biti i veoma opasni. Provjerite kožu i promjene na njoj, oko mladeža i na samom mladežu. Provjerite ivice, da li su isprekidane ili ne.

Zatim simetriju, da li je okrugog oblika ili ne, kog je prečnika i boje. Naravno da sve to ne mora da znači da je mladež opasan, bitno je da nema nekih velikih promjena, krvarenja ili svraba.

Ipak jednom godišnje posjetite dermatologa.

Kosa

Ukoliko primjetitite da vam je kosa na nekim mjestima prorijeđena, i to se brzo desilo, vrijeme je da posjetite ljekara. Ova promjena može da ukaže na disfunkciju štitne žlijezde, nedostatak željeza ili višak vitamina A.

Evidencija menstrualnog ciklusa

Veoma važan pokazatelj zdravlja svake žene. Izostanak ili prestanak, može da ukaže ne samo na menopauzu, već i neke probleme reproduktivnog trakta.

Urin

Provjerite boju urina, može vam otkriti nivo hidratacije.

Koža i sluzokoža polnog organa

Možete pregled uraditi vrlo jednostavno, uz pomoć ogledala. Oratite pažnju na mladeže, u toj regiji, ako postoje, i boju kože i da li postoji neka iritacija.

Ove provjere možete raditi na kraju dana ili nedjelje, tako ćete veoma brzo uočiti ako dođe do neke promjene u odnosu na prethodni dan ili nedjelju i reagovati blagovremeno.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti