5 najneobičnijih geoglifa na planeti: Tajanstvene linije drevnih naroda koje se najbolje vide iz vazduha (FOTO)

Vjerovatno najpoznatiji geoglifi na svijetu su Nazca linije u Peruu, o čijem se porijeklu i namjeni govori još od njihovog pronalaska 1920-ih godina. Ipak, postoji još mnogo tajanstvenih i nedokučenih motiva širom svijeta, koji se najbolje vide iz vazduha, a mi vam predstavljamo neke od njih.

1. Stepe geoglifi, Kazahstan

Poznati još i kao Nazca linije Kazahstana, klaster ovih geoglifa obuhvata približno 260 zemljanih radova u regiji Turgaj na sjeveru Kazahstana, koji uključuju varijacije geometrijskih oblika poput kvadrata, krsta, kruga i kukastog krsta. Otkrio ih je kazahstanski ekonomista Dmitry Dei 2007. godine zahvaljujući Google Earthu.

Pozitivni geoglifi variraju od 90 m do više od 400 m dužine.

Postoje špekulacije o nastanku i starosti ovih geoglifa, pa su tako prema nekim izvještajima zemljani radovi stari 8.000 godina, a prema nekim tvrdnjama nisu stariji od 2.500 godina.

Neki naučnici vjeruju da su djelo Mahandžara, nomadskog naroda koji je jednom živio u ovoj regiji. Njihova namjena je takođe još uvijek nerazjašnjena. Prema jednoj teoriji, geoglifi u Kazahstanu su korišteni kako bi pratili pokrete Sunca, piše Smithsonian.

2. Parakas Candelabra, Peru

Za većinu ljudi prva pomisao na geoglife u Peruu su Nazca linije, ali ovom prilikom vam otkrivamo podjednako impresivne zemljane radove koji se protežu 190 km sjeverozapadno od Nzcka linija i poznati su kao Parakas Candelabra.

Smješten na poluostrvu Parakas, masivni geoglif podsjeća na ogromni razgranati svijećnjak, koji se proteže 182 metra od vrha do dna i urezan je u dubini od 60 cm u prednjoj strani brda.

Neki arheolozi tvrde da ovo nalazište datira iz približno 200 godina p.n.e. ali potrebno je još ispitivanja kako bi se utvrdilo preciznije vrijeme. Budući da ne postoje nikakvi istorijski podaci, teško je otkriti originalnu namjenu, iako neki istraživači misle da su Parakas Candelabra geoglifi služili kao navigacioni svjetionik za mornare.

3. Blythe Intaglios, Kalifornija

Nalaze se nekoliko milja zapadno od granice Kalifornije sa Arizonom i sastoje se šest figura, uključujući ljudske i životinjske oblike. Najveća gravura se proteže 50 m u dužinu dok je najkraća 29 metara. Lokalno pleme Mojave vjeruje da ljudska figura predstavlja Mustamha, začetnika plemena, dok životinjska figura predstavlja Hatakulya, planinskog lava koji mu je nekada služio.

Pilot George Palmer ih je otkrio tokom leta 1930. godine. I dok je još uvijek nejasno kada su geoglifi nastali (vremena variraju od 450 do 2.000 godina), pleme Mojave tvrdi da su ovi geoglifi dio njihovog naslijeđa vijekovima.

4. Effigy Mounds, Iowa

Ovi geoglifi se nalaze na granici Iowe i Wisconsina i mogu se pripisati grupi američkih urođenika koji su jednom živjeli na ovom prostoru, po kojima su geoglifi i nazvani.

Negdje između 1.400 i 750 godine p. n. e, članovi ovog društva su nagomilali zemlju u obliku ptica, jelena, kornjače, medvjeda i pantera, zajedno s manje raskošnim oblicima poput šišarki i pravouganoika. Arheolozi su otkrili da su mnogi od ovih geoglifa služili kao svečana mjesta sahranjivanja, a neki istoričari vjeruju da su mogli da služe da obilježe nebeske događaje ili teritorije.

5. Uffingtonski bijeli konj, Velika Britanija

Jedan od najmodernijih geoglifa je u stvari jedan od najstarijih. Uffingtonski bijeli konj datira između bronzanog i željeznog doba, između 1740. i 210. godine p. n. e. Kao i za većinu geoglifa, naučnici mogu samo da nagađaju njegovu prvobitnu namjenu, a neki vjeruju da je u pitanju simbol plodnosti ili možda i svojevrstan obilježivač teritorije. Prema snimcima iz vazduha, simbol je evoluirao vremenom zbog pokreta gornjeg sloja, pa je danas ovo mjesto popularno za paraglajding izlete, planinarenje i posmatranje ptica.

 

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti