3.500 godina netaknuta grobnica Minojca otkrivena na Kreti

Grobnica Minojaca okružena predmetima za korištenje u zagrobnom životu, poput posude za miješanje vina, pronađena je na Kreti netaknuta već 3.500 godina

Minojska je civilizacija nastala na sredozemnom ostrvu Kreti oko 2.600. g. pr. n. e. te je trajala punih 12 vijekova, do oko 1.400. g. pr. n. e. Otkrio ju je arheolog Arthur Evans koji je 1900. godine otkopao Knosos, minojski glavni grad, piše Daily Mail.

Knosos je prema legendi bio dom kralja Minosa, koji je od velikog inžinjera i izumitelja Dedala naručio izgradnju labirinta u kojem je boravio Minotaur, zastrašujuće stvorenje nastalo iz veze njegove supruge i bika/Zeusa.

Kasnominojski grob, kojeg je slučajno otkrio lokalni stanovnik, nalazi se u podzemnoj šupljini koja je bila zapečaćena glinom, te sadrži dobro očuvani kostur odrasle osobe. Smatra se da potiče iz bronzanog doba, negdje između 1.400. i 1.200. g. pr. n. e.

Mjesto sahrane nalazi se 2,5 m ispod zemlje te sadrži pogrebne predmete poput kašike, posude za miješanje vina i petnaest amfora. Grobnica je otkrvena u masliniku u blizini grada Ierapetre. U grobnicu se ulazi preko okomitog kanala, a podijeljena je u tri komore, tvdi grčko ministarstvo kulture.

Još uvijek puno toga ne znamo o ovoj drevnoj civilizaciji, a porijeklo Minojaca i Mikenjana zbunjuje arheologe već više od 100 godina.

Prošle je godine otkriveno da te civilizacije potiču od potomaka farmera koji su više hiljada godina prije bronzanog doba migrirali s anatolskog poluotoka na zapad u Grčku i na Kretu. S druge strane, moderni su Grci potomci Mikenjana. Ovo bi otkriće moglo staviti tačku na kraj raspravama o porijeklu ove dvije kulture, za koje mnogi vjeruju da imaju odvojene korijene.

Dosadašnja su istraživanja pokazala da su Minojci i Mikenci bili genetski jako slični, ali ne i identični. I jedni i drugi imaju ‘farmersko’ i ‘istočno’ genetsko porijeklo, no Mikenci imaju još dodatnu manju komponentu drevnih stanovnika istočne Evrope i sjeverne Evroazije.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti