16 nevjerovatnih fotografija granica između država

Neke međunarodne granice mogu se vidjeti čak iz svemira, a neke je potrebno tražiti povećalom

Donald Trump je imao ideju izgraditi zid na granici s Meksikom. Troškovi gradnje su ga malo ‘usporili’ a u međuvremenu je napustio Bijelu kuću. Međunarodne granice oblikovale su istorija, politika, ali i demografska kretanja. Sakupili smo 16 fotografija koje prikazuju razne granice između država širom svijeta. Svoje mjesto našle su riječne granice, žičane ograde ili jednostavni natpisi pokraj ceste.

Haiti i Dominikanska republika

NASA-ina satelitska snimka granice između sušnog Haitija s lijeve strane i zelenije Dominikanske Republike s desne strane.

Izrael i Egipat

Ovu fotografiju granice između Izraela i Egipta slikali su astronauti s Međunarodne svemirske stanice. Urbana legenda kaže da je to jedna rijetkih granica izuzetno uočljivih iz svemira.

Rusija i Amerika

Beringov moreuz razdvaja poluostrva Seward na Aljasci s američke strane i Čukocki s ruske strane. Sama granica SAD-a i Rusije prolazi između Velikog i Malog Diomeda vidljivih na sredini fotografije.

Argentina i Brazil

Nevjerovatni slapovi Iguazu obilježavaju granicu između brazilske države Parana i Argentinske provincije Misiones.

SAD i Meksiko

Granica između SAD-a i Meksiko često je otvorena pustinja, ali ovdje je to žičana ograda. S desne strane je meksički grad Tijuana, a s lijeve strane je Kalifornija i grad San Diego.

SAD i Kanada

SAD i Kanada imaju jednu od najdužih granica na svijetu. Duga je gotovo devet hiljada kilometara. Na ovoj slici vidite slapove rijeke Niagare koji razdvajaju provinciju Ontario i saveznu državu New York. S obje strane granice nalaze se gradovi Niagara Falls, a na ovoj slici kanadski Niagara Falls je s lijeve strane, dok je američki na desnoj.

Još jednom SAD i Kanada

Iako američko-kanadska granica prolazi hiljadama kilometara šume i ledenih pustinja, u biblioteci Haskell nalazi se jedna crta na podu koja obilježava granicu. Namjerno izgrađena s obje strane granice, biblioteka je svojevrsni fenomen prekogranične saradnje lokalnog stanovništva. Na ovoj fotografiji, Kanada je s desne strane, a SAD s lijeve.

Italija i Francuska

Oko pet minuta prije ponoći, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici provirili su kroz prozor. Ugledali su granicu između Italije i Francuske. Tri osvijetljena područja su Torino u Italiji te Lyon i Marseille u Francuskoj. Granica je ovo slabije osvijetljeno područje na sredini fotografije.

Holandija  i Belgija

Baarle-Nassau malo je mjesto na jugu Holandije. Ili na sjeveru Belgije, ovisi s koje strane granice dolazite. Jedna od posebnosti tog mjesta je popločana granica između tih dviju država.

Njemačka i Holandija

Poslovna zgrada Eurode nalazi se, doslovno, na granici između Holandije i Njemačke. Granica je jasno označena komadom metala, a sa svake strane nalazi se poštanski sandučić odgovarajuće države. Pomalo je bizarna činjenica da pismo s jednog na drugi kraj zgrade stiže u roku od sedam dana zato što mora putovati okolnim putem.

Indija i Pakistan

Granica Indije i Pakistana već decenijama nije stabilna, ali kao na ovoj slici, ponekad je to vidljivo i iz svemira. Narandžasta crta zapravo su reflektori što ih je Indija postavila kako bi lakše hvatali krijumčare. Na gornjem dijelu slike nalazi se Indija, a na donjem je Pakistan.

Irak i Iran

Ožiljci rata ne nestaju kada oružje utihne, kao što je vidljivo na ovoj fotografiji granice između Irana (gore) i Iraka (dolje). Dijagonalna crta pokazuje zonu razgraničenja, a s iračke strane vidljivi su rovovi i utvrde ostale nakon dugogodišnjeg rata tih dviju država.

Afganistan i Pakistan

Vrata Torkhama jedan su od rijetkih graničnih prelaza između Afganistana i Pakistana na Durandovoj crti. Nastala prije stotinjak godina, Durandova crta nekad je bila crta razgraničenja između britanske kolonije Indije i samostalne države Afganistana.

Švedska i Norveška

Most Svinesund spaja Švedsku i Norvešku. Na samom mostu nalazi se obična bijela crta na asfaltu koja obilježava gdje prestaje jedna, a gdje počinje druga nordijska zemlja.

Engleska i Škotska

Anglo-škotska granica proteže se na više od stotinu kilometara brdima i visoravnima britanskog ostrva. Ograda na slici samo je jedna od oznaka granice između ovih država Ujedinjenog Kraljevstva.

Kina i Sjeverna Koreja

Sino-korejski most prijateljstva zaista je pompezan naziv za most koji spaja Kinu i Sjevernu Koreju. Preko rijeke Yalu nekad su vodila dva mosta, ali su tokom Korejskog rata američki bombarderi uništili oba. Koreanci su popravili samo jedan i ostavili drugog uništenog kako bi svijetu mogli dokazati da su i Amerikanci nešto uništili.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti