10 DAMA YU SPORTA: Najbolje i najljepše u SFRJ

Vrhunske jugoslovenske sportašice

Vera Jeftimijades (83), je jugoslovenska mačevalka grčkog porijekla. Osvajala je odličja na prestižnim međurodnim turnirima, u Beču 1959, Hajdehajmu 1961, Riminiju 1967. Petnaest puta je bila prvakinja Jugoslavije, a 11 puta Srbije, što niko poslije nje nije uspio da učini. Bila je učesnica Ljetnjih olimpijskih igara 1960. u Rimu. Najveći uspjeh u karijeri ostvarila je na Mediteranskim igrama u Izmiru 1971. kada se okitila bronzom. Živi u Beogradu sa suprugom Mariom sa kojim ima sina Marka.

Jasna Šekarić (54), jugoslovenska i srpska reprezentativka u sportskom streljaštvu. Osvojila je ukupno 5 olimpijskih medalja: 1 zlatnu, 3 srebrne i 1 bronzanu. Takođe je višestruka šampionka na svjetskim i evropskim prvenstvima te mediteranskim igrama. Članica je streljačkog kluba Crvena Zvezda. Živi u Beogradu.

Đurđica “Đurđa” Bjedov (73), jugoslovenska plivačica, rođena Splićanka, ušla je u istoriju kao osvajačica zlatne olimpijske medalje na Olimpijadi 1968 u Meksiku u disciplini 100 m prsno, a tome je pridodala i srebro u istoj disciplini ali na 200 m. Te 1968 je proglašena za najbolju sportistkinju Jugoslavije. Živi u Švicarskoj gdje je pokrenula svoju privatnu školu plivanja, majka je četvoro djece.

Mateja Svet (52), bivša jugoslovenska reprezentativka u alpskom skijanju. Debitovala je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984, a te godine je postala i svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu. Godine 1987 na SP u Kalgariju osvaja 3 medalje: srebro u veleslalomu te bronzane medalje u slalomu i super-veleslalomu. Na Olimpijskim igrama u Kalgariju osvaja srebro u slalomu. Na SP u Vejlu 1989 postaje svetska prvakinja u slalomu, a u veleslalomu osvaja bronzu.

Svetlana Dašić-Kitić (60), rukometašica, nastupala je za jugoslovensku reprezentaciju sa kojom je učestvovala na olimpijskim igrama 1980. u Moskvi (srebro) i 1984. u Los Anđelesu (zlato). Između ove dvije olimpijade na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj 1982. sa reprezentacijom osvaja bronzanu medalju. Za Jugoslaviju je odigrala ukupno 202 utakmice i postigla preko 900 pogodaka, a debitovala je već sa 16 godina. Sa Radničkim je 1980. i 1984. osvojila Kup evropskih šampiona. Za najbolju rukometašicu svijeta proglašavana je dva puta: 1977. i 1988. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Ilvana Zvizdić (49), sa Jedinstvom iz Tuzle je bila prvakinja Evrope u košarci, mada je i tada skromno istakla da je to zasluga starijih košarkašica te da za njih mlađe razumljivo i nije bilo baš previše prilike. Predviđali su joj čak i manekensku karijeru, ali se ona ipak opredjelila za sport. I njena sestra blizankinja Vildana se takođe jedno vrijeme bavila košarkom. Bilo joj je 15 godina kada je u tuzlanskom Jedinstvu počela trenirati košarku. Inače je rođena Sarajka, ali se sa porodicom preselila u Tuzlu zbog poslovnih obaveza roditelja. Karijeru je završila 2004. u Italiji, čije je državljanstvo u međuvremenu dobila i gdje i sada živi – u gradu Komo.

Mima Jaušovec (64), rođena u Mariboru, jugoslovenska teniserka, ostala upamćena po svom najvećem sportskom uspjehu – osvajanju otvorenog prvenstva Francuske u Roland Garosu 1977. Danas je selektor slovenačke Fed kup reprezentacije.

Sonja Požeg (72), jugoslovenska teniserka i supruga poznatog košarkaša Dražena Dalipagića. Nekadašnja je juniorska prvakinja Jugoslavije, a po profesiji je inače ekonomista. Danas kaže da se tenis nekada igrao za pehare, a ne za novac! U braku sa Dalipagićem ima dvoje djece: sina Davorina i kćerku Sanju.

Zagorka Počeković (55), jugoslovenska košarkaška reprezentativka, bivša košarkašica Voždovca, Crvene Zvezde i brojnih evropskih klubova. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Kadizu, Španija 1987. Danas radi kao turistički agent i welnes savjetnik.

Vukica Mitić (1953-2019), jugoslovenska košarkaška reprezentativka, bivša košarkašica Crvene Zvezde. Sa reprezentacijom je osvajala bronzu na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980, srebro na Evropskom prvenstvu u Poznanu 1978 i bronzu na istom takmičenju u Banja Luci 1980. Sa Crvenom Zvezdom je 1979 u španskoj La Korunji postala šampionka Evrope.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti