1.000 godina stara mumija sa očuvanom dugom kosom pronađena u Peruu (VIDEO)

U srcu Mirafloresa, dijela užurbanog gradskog centra Lime, dobro očuvano mjesto ceremonijalnog centra Huaca Pucllana čuvalo je ostatke 1.000 godina stare mumije, datirane na početak kulture Ičma (1100. – 1469. godine nove ere).

Pronađena je mumija odrasle osobe s netaknutom vilicom i dugom smeđom kosom, a uz nju keramičke posude, odjeća i drugi predmeti poredani unutar podzemne pogrebne komore.

Mumija je pronađena unutar piramidalne strukture u sjedećem položaju savijenih nogu.

“Prilično mi je zanimljivo da je upravo u srcu Mirafloresa, usred grada, u okruženju modernih zgrada i konstrukcija, još uvijek očuvano važno mjesto, ceremonijalni centar Huaca Pucllana”, rekla je arheologinja i voditeljka iskopavanja Mirella Ganoza.

Huaca Pucllana je velika glinena piramida u gradskoj četvrti Miraflores, visoka preko 2o metara. Izgrađena od strane kulture drevne Lime između 200. i 700. godine nove ere (najvjerovatnije 500. godine), sa sedam raspoređenih platformi. Kasnije je ovo područje preuzela kultura Wari, a zatim je ovo postalo sveto središte naroda Ičma.

Ovo svetište je primarno bilo namijenjeno kao lokacija za ceremonijalne događaje, iako su se tu vjerovatno dešavale i druge aktivnosti. Narod Ičma je zaslužan za izgradnju najmanje 16 piramida i dominaciju nad središnjom obalom današnjeg modernog Perua, sve do uspona carstva Inka.

Slično drugim pogrebnim lokacijama Ičma kulture, ova mumija je imala savijene noge, prekrštena stopala, a lijeva ruka je držala zelenu istkanu vreću s komadima metala. Ičma mumije su tradicionalno premazane blatom po tijelu, što bi uzrokovalo razgradnju bilo kojeg tekstilnog vlakna – stoga je očuvanje tkanine u ovom slučaju iznenađenje.

Sa preko 400 svetih mjesta tzv. huaca u Limi koji su daleko od toga da su potpuno istraženi, mrtvi nas mogu mnogo naučiti. Za početak, ove mumije mogu otkriti zdravlje, status i društvene uslove autohtonih Peruanaca.

Dok su najpoznatije ruševine u Peruu Machu Pichu, kraljevsko utočište na vrhu planine Inka, nekoliko kultura prije Inka je živjelo i cvjetalo u Limi, ostavljajući za sobom neizbrisive tragove svojih društava i kultura.

Izvor: ancient-origins.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti