Vozači OVO rade svakodnevno, a da nisu ni svjesni da je to prekršaj za koji slijedi velika kazna!

Mnogi vozači, najviše iz neznanja, a mnogi zbog svoje arogancije tokom vožnje autocestom, stalno voze krajnjom lijevom trakom, koja je u pravilu namijenjena samo za preticanje.

saobracaj

Tako su sirene, svađe, psovke, blicanje farovima uobičajena pojava u vožnji širom regije.

Manje je poznato da se za ovakav prekršaj plaća i velika novčana kazna. U Srbiji ona iznosi oko 50 eura.

Vozači smatraju da ne moraju izlaziti iz krajnje lijeve trake ako voze maksimalnom brzinom, ali ovo je zabluda, jer niko nema pravo ometati ostale sudionike u saobraćaju. Čim preticanje u lijevoj traci završi, vozač je dužan vratiti se u desnu traku, te tako nastavlja put do sljedećeg preticanja. Ako ne učinite tako, činite prekršaj.

Znak koji se mora pokazati vozaču koji je u lijevoj traci ispred vas je treptaj farovima odnosno blicanje. To je kulturan način traženja od vozača da se vrati u desnu traku kako bi ga drugi mogao prestići. Ni u kojem slučaju se ne smije koristiti sirena, jer ona noću može biti opasna.

Držanje udaljenosti vrlo je važna stvar pri vožnji autoputem, tako da udaljenost mora biti upola manja od brzine vozača. Na primjer, ako brzina iznosi 130 kilometara na sat, tada bi udaljenost trebala biti 65 metara.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja, vozač se mora kretati desnim trakama, osim u slučaju preticanja i osim ako ih zauzimaju vozila koja se kreću u koloni.

Izvor: nezavisniportal.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti