RUPA OD METKA U LOBANJI: Ko je vatrenim oružjem ubio neandertalca prije 125.000 godina?

Da li su drevne civilizacije posjedovale naprednu tehnologiju? Ako nisu, kako se objašnjavaju rupe od metka pronađene na lobanjama neandertalaca?

Sigurno ste primjetili da je istorija puna nepodudarnosti i da često nedostaju zapisi o izvjesnim događajima. Nameće se pitanje koliko su zapravo tačne informacije koje imamo o prošlosti.

Švicarski rudar po imenu Tom Zwiglar je 1921. godine došao do kontroverznog otkrića dok je kopao u rudniku cinka u današnjoj Zambiji. Na dubini od oko 18 metara, Zwiglar je iz zemlje iskopao lobanju, gornju vilicu i još neke dijelove kostiju ranih hominida.

Lobanja iz Broken Hilla je postala prvi dokaz o postojanju primitivne vrste čovjeka po imenu Homo rodezijenzis. Vjeruje se da je lobanja stara negdje između 125.000 i 300.000 godina, a trenutno se nalazi izložena u Muzeju prirodne istorije u Londonu. Međutim, to nije sve.

Na lijevoj temporalnoj kosti lobanje postoji mala okrugla rupa za koju forenzičari tvrde da je mogao da prouzrokuje samo projektil koji je letio velikom brzinom.

Sa suprotne strane se nalazi tjemena kost koja je slomljena iznutra. Prema tome, šta god da je pogodilo ovog drevnog čovjeka, ušlo je s lijeve strane dovoljnom jačinom da slomi kost sa suprotne strane. Ovo je nesumnjivo izazvalo smrt, ali šta je napravilo rupu?

Smisleno objašnjenje bi bilo da je u pitanju strijela ili koplje. Međutim, ovi spori projektili ostavljaju drugačiji trag na kostima. Kada strijela udari, stvaraju se pukotine u vidu tankih linija, koje se šire od mjesta udarca.

Jasna, okrugla rupa ukazuje na to da je u pitanju mali i veoma brzi projektil. Forenzičari navode da se metak savršeno uklapa u cijelu priču.

Dubina na kojoj je lobanja pronađena eliminiše mogućnost da je neka ‘moderna’ lobanja tamo slučajno završila. Sama lobanja pripada hominidu koji je daleki predak današnjeg čovjeka. Dokazi se suprotstavljaju sa konvencionalnom arheologijom a jedino moguće objašnjenje ruši prihvaćene naučne paradigme.

Kada bi ova lobanja bila jedina lobanja te vrste, čudna rupa bi mogla da se objasni nekakvom nakaznošću, ali to nije slučaj.

Pola svijeta dalje, u dolini rijeke Lene u Rusiji, arheolozi su iskopali lobanju izumrle vrste stoke imena Tur. Ovo divlje goveče se prvi put pojavilo prije dva miliona godina, a izumrlo je prije oko 4.000 godina.

Na lobanji govečeta se nalazi ista vrsta rupe kao na onoj iz Zambije.

Lobanja nije mogla biti “upucana” danas pošto je koštano tkivo oko rupe kalcifikovano, a što znači da je životinja preživjela i da je rana zarasla.

Ukoliko želite da vidite lobanju, moraćete da otputujete u Rusiju i posjetite Muzej paleontologije u Moskvi.

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju da objasne ove kontroverzne lobanje. Od vanzemaljaca do putnika kroz vrijeme, a u svaku od teorija su uključene čudne okolnosti.

Međutim, činjenica je da su obje lobanje dokaz da je moderna tehnologija korištena u drevnim vremenima.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti