Snimci pokazuju strašno stanje na Grenlandu: “Ovo smo očekivali tek 2070.” (VIDEO)

Grenland je poznat po svojim ledenjacima, ali u posljednjih mjesec dana ostrvo se topi dosad nezabilježenom brzinom, a buknuli su i požari

grenland

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina – do posljednje sedmice jula topljenje je dostiglo razinu koju su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu. I to po najpesimističnijem scenariju.

1. avgusta ledena ploča Grenlanda izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli mjeriti topljenje leda 1950. godine, izviještava Washington Post.

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje razine mora progutalo bi obalne gradove širom svijeta.

55 milijardi tona vode u 5 dana

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava u avgustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove je godine premašila rekorde. Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabilježeno na 90 posto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom 5 dana.

Ekstremno topljenje uslijedilo je tijekom najtoplijeg mjeseca u istoriji dok je intenzivni toplinski val harao Europom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično iznadprosječno topljenje zabilježeno je u Švicarskoj – ledenjaci su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplinskih valova u junu i julu. Na Aljasci je takođe u julu zabilježeno rekordno otapanje leda.

Snimci otkrivaju strašno stanje

Naučnici su na Grenlandu snimili brojna videa leda koji se topi i nabujalih rijeka, kao i novonastalih jezera.

Meteorolozi, klimatološki naučnici i geolozi su kombinovali podatke koje su zabilježili na Grenlandu kako bi došli do tačnih razmjera topljenja leda.

Što se tačno događa na Grenlandu, najbolje pokazuju usporedne satelitske snimke.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti