BRIŽLJIVO SKRIVANA ISTORIJA: Velika Britanija je u protekle 173 godine od ove zemlje opljačkala 45 biliona dolara

Britanija je vladala Indijom oko 200 godina, što je bio period velikog siromaštva i gladi. Bogatstvo Indije potrošeno je u ta dva vijeka. Renomirana ekonomistkinja, Utsa Patnaik, koja je istraživala fiskalni odnos kolonijalne Indije i Britanije, pokušala je da odgovori na pitanje koje muči brojne Indijce: koliko su novca tačno Britanci uzeli od Indije?

Patnaik je u svom eseju objavljenom u novinama Univerziteta Kolumbija, rekla da je Britanija Indiju “iscijedila” za 45 biliona dolara, što je do današnjeg dana i te kako doprinijelo siromaštvu ove zemlje.

Ona je istakla da su ožiljci kolonizacije i dalje vidljivi, uprkos tome što je Britanija napustila Indiju prije 70 godina. “Između 1765. i 1938. godine, ukupna količina iscrljenog novca jeste 9,3 biliona funti odnosno 45 biliona dolara. To je dovelo do izvoza viška prihoda i do kamatne stope od 5%.”

Indijcima nikada nije dat kredit za dug, za njihove dragocjene resurse poput zlata, koje je hranilo britanski narod.

Prema istraživanju, prihod zemlje je mirovao tokom perioda od 1900. do 1945-46. godine. Od 1900. do 1902., Indiji kapital je rastao. Indija je tridesetih godina imala drugu najveću zaradu od izvoza na svijetu.

Svake godine, kako tvrdi Utsa, Britanci su trošili resurse u vrijednosti od 26 do 36% vladinog budžeta. Ovo je promijenilo putovanje Indije ka “razvijenoj” naciji. Ekonomisti vjeruju da bi zemlja živjela mnogo bolje, da su ove zarade ostale u zemlji i imala bi bolje zdravstvene i socijalne uslove.

Patnaik je rekla da dok su ljudi u Indiji umirali zbog neuhranjenosti i bolesti, Britanci su i dalje uzimali novac od siromašnih Indijaca. Tokom 1911. godine životni vijek Indijaca bio je samo 22 godine.

Ona je rekla da je Britanija izvozila hranu i nametnula visoke poreze, koji su širili glad u Indiji i umanjili njihovu kupovnu moć. Što se ekonomije tiče, godišnji kapital od potrošnje namirnica, koji je bio 200 kg 1900. godine spao je na 137 kg posijle Drugog Svetskog rata 1946. godine.

Ona kaže da je pozicija Indije u vrijeme nezavisnosti bila veoma sumorna, zbog svih socijalnih faktora.

Prije Utse, lider Kongresa i pisac Sashi Tarur je u svojoj knjizi “Neslavna imperija” (Inglorious Empire) nazvao britanskog premijera Churchilla, koji je smatran najvećim vođom i zaštitnikom slobode govora tokom rata, “jednim od najgorih genocidnih diktatora”.

“Ovo je čovjek zbog kog nas je Britanija lišavala slobode i demokratije, i ima toliko krvi na rukama kao neki najveći diktator 20. vijeka”, rekao je prilikom jednog intervjua.

Webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti