KUPOPRODAJA FLORIDE: Kako su Amerikanci kupili Floridu od Španaca

Španski ministar Do Luis de Onis i američki državni sekretar John Quincy Adams potpisali su 22. februara 1819. godine Ugovor o kupovini Floride

Španija je pristala ustupiti Sjedinjenim Državama ostatak svoje stare provincije Florida čime je riješen stalni granični spor dviju zemalja a događaj je smatran trijumfom američke diplomacije.

Florida je postala teret za Španiju, koja više nije mogla priuštiti slanje doseljenika i vojnih garnizona, pa je španska vlada odlučila ustupiti teritoriju Sjedinjenim Državama u zamjenu za rješavanje graničnog spora duž rijeke Sabine u španskom Teksasu. Ugovorom je utvrđena granica američkog teritorija i potraživanja preko Stjenovitih planina i zapadno do Tihog okeana.

Kao naknadu za Floridu, SAD se obvezao platiti  5 miliona dolara, koji zapravo nisu plaćeni direktno Španiji, nego su tim novcem isplaćena dugovanja Španije prema američkim građanima.

Florida je organizovana kao američka teritorija 1822. godine, a 3. marta 1845. postala je dvadeset sedma savezna država SAD.

Inače, ime Florida dali su tom području Španci, koji su ga prvi otkrili. Na španskom jeziku riječ florida znači cvjetna. Vjerovatno su to ime odabrali po tome što je u doba kad je Florida otkrivena bilo vrijeme uoči Uskrsa, tzv. Pascua Florida odnosno Cvjetna nedjelja.

Izvor: historija.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti