SJAJNO OTKRIĆE: U Portugalu otkopan “Woodhenge”, drveni “brat” čuvenog Stonehengea! (VIDEO)

Na lokalitetu Perdigões, smještenom na jugu Portugala, arheolozi su nedavno otkrili nešto zaista spektakularno

Pod debelim slojem zemlje, krili su se ostaci kružne građevine podignute prije više od četiri i po hiljade godina. Stručnjake je, naravno, podsjetila na čuveni Stonehenge, veliki megalit izgrađen otprilike u isto vrijeme. Između dvije strukture postoji, međutim, velika razlika: ona poznatija, engleska, sazdana je od kamenih gromada, dok je novootkrivena, portugalska, podignuta od širokih debla. Iz tog razloga, naučnici su joj dali nadimak “Woodhenge” (“drveni henge“). Premda dio arheologa to ime smatra pomalo tendencioznim, zapravo sjajno pristaje drevnom zdanju.

Suprotno uvriježenom mišljenju, engleska riječ henge ne odnosi se na kamene krugove, već na zemljane konstrukcije sastavljene od nasipa i jarka koje omeđuju kamene ili drvene krugove. Takve konstrukcije, slaže se većina stručnjaka, nisu imale odbrambenu već ritualnu funkciju. Čini se da je tako bilo i ovdje. Teško je sa sigurnošću reći jesu li drevni sveštenici u “Woodhengeu” vršili magijske obrede, ukopavali pokojnike ili pak predviđali astronomske pojave, poput pomrčina Sunca i Mjeseca te ljetnog i zimskog solsticija, no vjerovatno je jedna od te tri pretpostavke – ako ne i sve tri – ispravna.

“Po razmaku debla i još nekim elementima, jasno je da ovo nije mogla biti nikakva vojna utvrda”, objašnjava voditelj istraživanja António Valera. Portugalski areholog dodaje kako bi kolege i on u bliskoj ibudućnosti trebali imati puno više odgovora na pitanje o namjeni odnosno namjenama drevnog zdanja, obzirom da je za sada otkopana samo trećina konstrukcije. Valera procjenjuje da je prečnik “Woodhengea” bio veći od dvadeset metara.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti