TITOV KAPETAN KOČA POPOVIĆ: “Četnici su kukavice, Milošević je lagao narod!”

Narodni heroj Jugoslavije, partizanski vojskovođa i Titov disident, nazivao je Albance državljanima Srbije i Jugoslavije, za četnike je tvrdio da su izdajice, a za mitinge Slobodana Miloševića da su lažni

Narodni heroj Jugoslavije, partizanski vojskovođa, Konstantin Koča Popović uvijek je govorio šta je mislio, zbog čega se poslije čistke “liberala” u Srbiji povukao iz javnog života. O Titu je govorio kao o velikom državniku čije su govore svi ostali državnici prepisivali, Albance nazivao državljanima, a ne podanicima, četnike kukavicama, dok je za mitinge Slobodana Miloševića govorio da su lažni!

Koča Popović (Beograd, 14. mart 1908. — Beograd, 20. oktobar 1992.) je bio školovani oficir i filozof, istaknuti nadrealistički pjesnik, književnik, partizanski vojskovođa, ugledni diplomata i narodni heroj Jugoslavije.

Nakon rata je bio načelnik Generalštaba JNA, šef jugoslovenske diplomatije, te potpredsjednik SFRJ. Sedamdesetih godina povlači se iz političkog i javnog života usljed čistke “liberala” u Srbiji.

Gotovo da nije bilo teme o kojoj ovaj narodni heroj nije bez ustručavanja iznio svoj stav. Kao partizanski vojskovođa o četnicima je rekao:

– Ratnički spoljni izgled srazmjeran kukavičluku, terminologija i simboli (mrtvačka glava) takođe. Otkud bi četnik mogao biti hrabar, kad su osnova i osnovna pobuda njihovog stava i opredeljenja kukavičluk i priznanje nemoći pred snagom okupatora? Hoće li četnici, vođe, u posljednjem trenutku, okrenuti oružje protiv Nemaca? Ipak izgleda da neće moći. To bi mogli učiniti samo ako bi njemačka vojska bila prethodno potpuno razbijena, doslovno rastjerana. Pored tih materijalnih uslova za preokret isto tako malo ima i “političkih”: izdajstvo je postalo prava sadržina te politike, osnovnija od cijele superstrukture, od svih kombinacija “kad dođe vrijeme”.

Iako se s Titom u jednom trenutku razišao, Koča Popović je o Josipu Brozu govorio s uvažavanjem i poštovanjem, pa je tako tvrdio da su svi državnici prepisivali njegove govore.

– S Titom sam bio kod 290 šefova država, vlada ili suverena, 289 su vodili bilješke, šta Tito govori. Jedino Churchill nije držao olovku u rukama – tvrdi on.

Zanimljivo je i to da je ovaj narodni heroj i nekadašnji šef diplomatije bio veliki protivnik teorije da su Albanci potčinjen narod.

– Albanci mogu biti državljani Jugoslavije, ali ne mogu biti srpski podanici – govorio je.

Koča Popović se nije puno pojavljivao u medijima nakon raspada Titove i svoje Jugoslavije, ali ostaće zabilježena njegova izjava o mitingu Slobodana Miloševića pod nazivom “Istina” za koji je rekao da je laž:

– Nečija jednonacionalna “istina”, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti