PRVI AMERIČKI PREDSJEDNIK U POSJETI SFRJ (1970) – Nixon je s krova automobila u centru Beograda vikao: “ŽIVJELA JUGOSLAVIJA!”

Dan 30. septembar 1970. godine ostaće upamćen po prvoj posjeti jednog američkog predsjednika Jugoslaviji. Bio je to Richard Nixon, koji je na beogradski aerodrom stigao u društvu Prve dame Pat Nixon, a dočekali su ih predsjednik SFRJ Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Američki predsjednik Nixon paralisao je saobraćaj na glavnoj beogradskoj raskrsnici, kod “Londona”, kada je prvog dana svoje posjete Jugoslaviji iznenada zaustavio automobil i počeo da se rukuje sa Beograđanima.

On se u dva maha, u gužvi koja se stvorila, čak i popeo na krov svog automobila i nekoliko puta uzviknuo: “Živjela Jugoslavija!”

Na svečanoj večeri istog dana nazvao je Tita “divom na svjetskoj sceni”. Istakavši da se prava nacija na nezavisnost, sopstveni put i nemiješanje moraju poštovati i čuvati, on je rekao da su Titova hrabrost i dosljednost jugoslovenske politike, zasnovane na ovim principima, “otjelotvorili nadu svijeta za pravi i trajni mir”.

Sem toga, na način koji odudara od uobičajnih protokola formi, Nixon je već na početku zdravice uputio poziv predsjedniku Titu da posjeti Sjedinjene Države.

Posjetа Richаrdа Nixonа Jugoslаviji je prvа posjetа jednog аmeričkog predsjednikаJugoslaviji i po mnogo čemu je predstаvljаla istorijski dogаđаj u dugoj trаdiciji vezа između jugoslovenskih nаrodа i nаrodа Sjedinjenih Držаvа.

Tito je ubrzo uzvratio posjetu, a Nixon je u pozdravnom govoru rekao: “Ovo je lider koji ima svoju boju, smisao za humor i sjajno pamćenje. On je izvrstan sudija ljudskih karaktera i on se nas, Amerikanaca, ne boji.”

U slavu dobrih odnosa, Beograd su posjetila i trojica astronauta koji su sletjeli na Mjesec: Edwin Aldrin, Michael Collins i Neil Armstrong.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti