Mračna strana turizma u Hrvatskoj: BBC objavio zabrinjavajuću reportažu (VIDEO)

Mediteranski gradovi s višestoljetnom istorijom, među kojima je i Dubrovnik, našli su se na udaru nezapamćenog turističkog vala, koji može biti itekako opasan za očuvanje njihove kulture.

mracna1

I dok aviokompanije i vlasnici gigantskih kruzera zadovoljno trljaju ruke zbog zarađenog novca, lokalno stanovništvo sve više osjeća negativne posljedice ‘turističkog stampeda’.

Tako i BBC piše kako unutar zidina stare dubrovačke jezgre živi tek oko 1.500 ljudi, ali taj broj u ljetnim mjesecima zna narasti za pet do šest puta, i to samo u jednome danu.

Kulturna dobra ovog hrvatskog bisera na jugu Jadrana očuvana su još od doba Rimljana, Ostrogota, Mlečana i Habsburgovaca. Danas je skoro svaka stara kamena kuća u gradu pretvorena u apartman. Atmosfera u Dubrovniku u mnogočemu podsjeća na Disneyland. Kad hodate gradom, u tom moru turista skoro je nemoguće vidjeti domaće ljude. Često imate osjećaj da susrećete samo prodavače sladoleda, turističke vodiče, konobare … Sve je podređeno turizmu, piše BBC.

Dodatnu histeriju oko Dubrovnika stvorila je i megapopularna televizijska serija ‘Igra prijestolja’, koja se ondje snimala. Hiljade fanova dolaze u grad kako bi se fotografisali na lokacijama koje su do sada imali prilike gledati samo na malim ekranima.

“Iskreno, uopšte ne gledam seriju. Pomalo je suludo što ljeti svejedno svaki dan stojim ispred prodavnice, iako je vani 35 stepeni, i vičem ‘Dolazi zima’ (u seriji na engleskom jeziku ‘Winter is coming’)”, rekao je vlasnik jedne suvenirnice u Dubrovniku, a prenosi BBC.

Osim Dubrovnika, i otok Capri u Italiji, grčki Santorini, Barcelona te Firenza, takođe strahuju da bi svi ti turisti mogli naštetiti njihovom istorijskom bogatstvu.

U Veneciji je još 1950-ih počeo trend masovnog iseljavanja lokalnog stanovništva, upravo zbog prevelike i prenagle ekspanzije turizma. Čeka li i Dubrovnik ista sudbina, ovisi najviše o hrvatskoj Vladi i gradskim ocima.

“Mala je šansa da će se broj turista u Hrvatskoj u narednim godinama smanjiti. Osim Amerikanaca i Britanaca, sve je više gostiju iz država gdje srednji sloj stanovnika doživljava svojevrsni procvat i ima sve veću platežnu moć – to su prvenstveno Rusija, Indija i Kina. Ljudi se, zbog niza terorističkih prijetnji, više ne osjećaju sigurno u Tunisu, Turskoj i Egiptu”, piše britanska medijska kuća BBC.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti