Najbolje dokumentovan susret s vanzemaljcima: Policajac Lonnie Zamora ugledao je i NLO i vanzemaljce

Na studiju istorije u sklopu kolegija 20. vijek obrađivali smo brojne zanimljive teme, pa tako, između ostalih, i one o vanzemaljcima. Tokom kolegija postavljeno je pitanje zašto je toliki broj viđenja vezan uz SAD-e, a znatno ih je manje u ostatku svijeta. Prema svemu što smo saznali, čini se da odgovor leži u tome što njih zanimaju najrazvijenija područja svijeta, pa su zato i Sjedinjene Države u žiži interesa.

Povećan broj viđenja zabilježen je i na mjestima velikih sukoba zbog čega je očito da posjećuju i mjesta ratovanja. Ukoliko vas zanima tematika NLO-a i vanzemaljaca, pridružite nam se na putovanju u SAD-e i 1964. godinu, kada se desio jedan od najuvjerljivijih bliskih susreta.

Glasna eksplozija

Jedan od najbolje posvjedočenih i dokumentovanih susreta s neobičnim letećim objektom i vanzemaljicma dogodio se u proljeće 1964. godine. Sve se desilo u kasnim poslijepodnevnim satima u Novom Meksiku. Lonnie Zamora, tridesetjednogodišnji policajac koji je tog dana bio na dužnosti i patrolirao je američkim cestama, krenuo je prema gradiću Socorrou. Negdje oko 18 sati čuo je glasnu eksploziju i impulsivno je zaključio da ovom zvuku treba dati prednost pred onim što se toga dana zbivalo u cestovnom saobraćaju. Stoga je krenuo prema izvoru zvuka. Obavijestio je svog dipečera da je čuo eksploziju i da ide u njenom smjeru, i dao mu koordinate odakle je čuo zvuk.

Crveni znak

Dok se približavao mjestu svojevrsne eksplozije vidio je neobjašnjivu svjetlost. Kada se još malo pribižio učinilo mu se da je riječ o nekakvom bijelom vozilu koje je završilo na krovu. Policajac je odmah obavijestio šerifa o svom kretanju, i krenuo dalje. Uz put je zvao i policijskog narednika Samuela Chaveza, kako bi dobio pomoć. Kada je došao do područja na kojem je bilo plavičastog dima parkirao je auto. Nakon što je napravio nekoliko koraka ugledao je bijelu letjelicu koja je bila jajastog oblika. Letjelica je bila oslonjena na nogama i imala je crvenu oznaku sa strane. Tu je oznaku Zamora zapamtio, no niko je nije mogao identifikovati i odgonetnuti šta ona tačno znači. Zatim je uočio i dvije prilike u blizini letjelice koje su bile prilično brze. Bile su u bijelim kombinezonima, a prema veličini u ljudskim mjerilima djelovali su ili kao velika djeca ili mali ljudi. Nakon što su otišli u drugom smjeru, odahnuo je ali je to trajalo samo trenutak jer su se ubrzo vratili. Kako mu se učinilo da idu prema njemu doslovno je pobjegao glavom bez obzira dok je letjelica u međuvremenu sa svojim putnicima uzletjela i otišla. Lonnie se nakon toga vratio u svoj auto i obavijestio nadređene o onome čemu je svjedočio. Tog poslijepodneva Lonnie nije bio jedini koji je vidio nešto neobično. Policija je te večeri zaprimila više dojava o letjelici koja je bila jajastog oblika.

Mjesto za uviđaj

Kako je Lonnie bio policajac na mjesto događaja došla je ekipa koja je lokaciji pristupila kao mjestu za uviđaj. Uzeti su otisci stopala, i naravno, svi drugi otisci. Prikupljen je pougljenisani pijesak. No uskoro su stigli predstavnici savezne vlasti koji su preuzeli slučaj, kao i sav prikupljeni materijal. Kako su u vrijeme kada se dogodio incident, rađena testiranja na obližnjem poligonu White Sands Missile Range povezana sa slijetanjem na Mjesec, savezna je vlada u izvještaju za javnost pripisala ovaj neobičan incident upravo takvom testiranju. Međutim, ovi testovi lunarnog slijetanja provodili su se uz pomoć helikoptera, a na mjestu na kojem je Lonnie bio, nije bilo niti jednog. U drugom internom izvještaju, obuhvaćenom Plavom knjigom, izneseno je mišljenje da ne postoji objašnjenje za ono što su policajac i neki drugi ljudi vidjeli toga dana.

Lonnie se tokom vremena umorio od NLO-a, i raznih drugih priča, pa se odmakao od svega i preuzeo vođenje benzinske stanice. Umro je krajem 2009. od srčanog udara, no ono što je vidio do danas je ostalo neobjašnjiva misterija.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izzvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti