SINTETIČKO lišće: Stvoren prvi VJEŠTAČKI list koji proizvodi kiseonik!

Svijet inovacija bruji o novom izumu koji imitira prirodu – sintetičkom lišću. Izumitelj Julian Melchiorri je javnosti predstavio vještački list izrađen od svile, a koji, ako je izložen svjetlosti i vodi, može proizvoditi kisik!

List je napravljen od matrice proteina dobivenih iz svile i hloroplasta, organele koja biljkama i algama omogućuje obavljanje fotosinteze. Kad se stavi na svjetlost i primi dovoljno vode, taj vještački list djeluje poput prirodnog te stvara kisik. Melchiorri kaže da je riječ o vrlo jednostavnoj tehnologiji koja se može primjenjivati gotovo svugdje, kao npr. na gradskim neboderima i zgradama koje se nalaze na prometnim gradskim područjima gdje je količina kisika, zbog zagađenja, na niskim razinama.

Možda je paradoksalno što su ove sićušne fabrike kisika napravljene od sastojaka dobivenih iz pravih biljnih ćelija i ugrađene u materijal napravljen od proteina svile, no izumitelj navodi da je njihov vijek trajanja duži nego što bi to bio slučaj sa prirodnim lišćem iako ne može još reći koliki je vijek trajanja takvog vještačkog lista. No, njihova primjena u gradskim središtima i na sličnim mjestima nije ono što je Melchiorri imao na umu kad je osmišljavao ovaj izum. Njegova je ideja uglavnom namijenjena svemirskim istraživanjima i njihovom dijelu osmišljavanja načina za što kvalitetnijim i lakšim načinima stvaranja kisika u svemiru.

Izvor: portalosuma.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti