Najveća solarna elektrana na svijetu počela s radom

Najveća solarna elektrana na svijetu, koja se nalazi na granici Californije i Nevade, danas je počela proizvoditi električnu energiju.

Solarna elektrana se između ostalog sastoji od 300.000 kompjuterski kontroliranih ogledala koja su visoka 2, a široka 3 metra. Ta ogledala zajednički usmjeravaju sunčevu svjetlost prema vrhovima tri tornja visoka 140 metara, gdje se voda pretvara u paru, koja potom pokreće turbine za stvaranje električne energije. Na taj način funkcioniše najveća solarna elektrana na svijetu, koja nosi naziv Ivanpah Solar Electric Generating System.

Nakon prevazilaženja svih zakonskih i regulatornih problema, solarna elektrana je počela s radom danas. U vlasništvu je kompanija NRG Energy, BrightSource Energi i Google.

Solarna elektrana se prostire na oko 13 kvadratnih kilometara na granici Californije i Nevade. Ona proizvodi 392 magavata, što je dovoljno električne energije za 140.000 domaćinstava u Californiji. Veoma važno je to što se radi o “čistoj energiji”, čime se izbjegava oslobađanje oko 400.000 tona ugljendioksida godišnje, što je jednako uklanjanju 72.000 automobila s cesta.

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti