ISTRAŽIVANJA: Najbolje zemlje za život su Norveška i Švicarska, a gdje su države Balkana?

Norveška je na vrhu liste  sedmu godinu zaredom, a odmah za njom su Švicarska i Danska dok su na dnu Haiti, Afganistan i Srednjoafrička Republika.

Što se tiče Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska, koja se nalazi na 53. mjestu, Crna Gora (60. mjesto), Makedonija (65. mjesto), Srbija (73. mjesto), Albanija (83. mjesto) i najgore plasirana BIH koja je na 86. mjestu.

Iz šireg regiona Balkana najbolje je pozicionirana Slovenija, koja je na 25. mjestu, a prate je Slovačka (35. mjesto), Mađarska (45. mjesto), Grčka (49. mesto), Rumunija (50. mjesto), i Bugarska koja je na 51. mjestu po prosperitetu.

Indeks prosperiteta se koristi kao pouzdan izvor u istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje. Opsežna studija britanskog instituta ‘Legatum’ pruža uvid u stepen prosperiteta zemalja svijeta kao i ekonomske i socijalne promjene širom sveta.

Ovo istraživanje uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda. Rezulati su prikupljeni na osnovu varijabli (ekonomskih, preduzetničkih, upravljačkih, obrazovnih, lične slobode, zdravstva, sigurnosti i društvenog kapitala) o prosperitetu zemlje.

Detaljno stanje pregledajte u interaktivnoj mapi u nastavku.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti