Punih godinu dana jeo je samo KROMPIR – bićete iznenađeni krajnjim rezultatom!

I nakon godinu dana takve prehrane, Australac tvrdi kako krompir i dalje voli, a tim je režimom skinuo nevjerovatnih 50 kilograma i danas ga predlaže svima kojim imaju problem debljine

potatoman1

Kad je Australac Andrew Flinders Taylor rekao kako će preći na prehranu koja uključuje samo krompir i toga se držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove njegove porodice.

Smršao 50 kilograma

No otac dvvoje djece iz Melbournea može posvjedočiti kako je njegova metoda uspjela – izgubio je nevjeroatnih 50 kilograma.

Većina doktora, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane – prehrana bi se trebala temeljiti na uravnoteženim omjerima proteina, ugljikohidrata, povrća, voća, mliječnih proizvoda i masnoće.

Kako je onda krompir-dijeta uspjela?

Važno je naglasiti kako se Taylor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka naučna stajališta i nakon što je finalizovao svoj plan uz pomoć doktora.

– Dobijam preko 600 posto svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400 posto preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati – kaže Taylor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio dostatan unos kalcija, jer iako ga nešto ima u krompirima, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krumpir sa sojinom mlijekom dodatno obogaćenim tim mineralom.

Stručnjaci su za njegov plan prehrane rekli kako nije “posve opasan”, iako nije najzdravija prehrana na svijetu.

Nutricionist Rhiannon Lambert naziva krompire “nutrijentnim gralom”, objašnjavajući kako su puni vlakana, zasitni i imaju malu gustoću energije.

– Što se tiče cijene i krvnog pritiska, ništa ne može zamijeniti dobri stari krompir – kaže profesorica kliničkog nutricionizma sa Univerziteta Boston, Joan Salge Blake.

Još voli krompire

Krompiri sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravak ćelija i borbu s bolestima, no jedenje samo bijelih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Taylor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

U prvih mjesec dana prehrane nije vježbao, no kasnije je usvojio režim bicikliranja sat i po na dan.

Uprkos činjenici da je morao nositi svoje krompire kad je išao u goste te unaprijed zvati restorane sa svojih prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Taylor kaže kako je i dalje ljubitelj krompira.

– Moje se zdravlje samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, no sada je on nizak, pao mi je i krvni pritisak, kao i razine šećera. Svaki put kad idem vaditi krv, nalazi su sve bolji – kaže zadovoljni Taylor.

Danas još svoju prehranu bazira na krompirima, no u jelovnik ubacuje i drugo povrće.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti