5 stvari koje se dogode organizmu kada izbacimo hljeb iz ishrane

Režimi ishrane koji podrazumijevaju izbacivanje hljeba i nisu toliko zdravi koliko se smatralo.

hljeb1

Najnovija istraživanja pokazala su da promjene koje nastaju nakon što iz ishrane izbacite hljeb, ne utiču na naš organizam povoljno.

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kada izbacite ovu namirnicu jeste brzina kojom gubite kilograme. Međutim, tokom tog procesa ne gubite na kilaži u smislu redukovanja masti, već izbacujete višak vode iz organizma.

Svaki gram ugljenih hidrata u našem tijelu, apsorbuje tri puta više vode od sopstvene mase. Iz tog razloga vam se čini da gubite kilograme. Opadanje koncentracije, malaksalost, nesanica … To su samo neki od simptoma koji se mogu pojaviti kada iz ishrane izbacite ugljene hidrate. Ugljeni hidrati predstavljaju hranu vašem mozgu, pa su nakon što ih izbacite iz ishrane, sve kognitivne funkcije oslabljene, te stoga možete osjećati simptome slične gripi.

Takođe, poremećaj nivoa šećera u krvi je nešto što se može dogoditi ukoliko naglo prestanete da konzumirate određene namirnice, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Sa nedostatkom ugljenih hidrata, u vašem organizmu počet će da se dešava niz promjena, od kojih neke nisu nimalo prijatne. Naime, istaživanja su pokazala da ishrana koja ne sadrži hljeb, može dovesti do pojave konstipacije. Takođe, u tome koliko je zdrav naš probavni trakt veliku ulogu igraju i vlakna kojima su brašna bogata.

Vrlo je vjerovatno da ćete nakon što izbacite hljeb iz ishrane, osjetiti i nagli pad energije. To se dešava najprije jer su cijela zrna žitarica bogata vitaminima i mineralima poput željeza, magnezijuma i B vitamina. Ovo se najčešće dešava kod ljudi koji već pate od nedostatka magnezijuma, a odluče se za ovakav režim ishrane. Kako biste izbjegli neželjena dejstva koja mogu nastati kada izbacite hljeb iz ishrane, najbolje je da se prilikom promjene režima ishrane konsultujete sa ljekarom kao i da sve promjene uvodite postepeno.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti