Mali trikovi: Kako da jelo bude kao u restoranu

Nije stvar samo u sastojcima, postoje mali “trikovi” koje čuvaju veliki majstori kulinarstva

cook1

Evo šta savjetuju:

  • Temperatura – Nemojte se plašiti visokih temepratura, povrće će splasnuti ako ga “gnjavite” umjerenim temperaturama, meso neće biti sočno. Ne treba, ipak, uvijek da zagrijete ringlu na najjače. Kada pržite na visokoj temperaturi, namirnica će spolja biti gotova mnogo brže nego unutra, pa temperaturu prilagođavajte onome što pravite.
  • Priprema – U emisijama o kuhanju vidjećete da se svi sastojci nalaze u manjim ili većim činijama. Nije to samo zbog slikanja, već se tako izbjegavaju greške. Kad su vam svi sastojci na oku, isjeckani, izmjereni, začas ćete napraviti jelo, bez stresa i panike. Ako kuhate stihijski, lako ćete nešto zaboraviti i bespotrebno podići sebi pritisak sjeckanjem luka dok ulje gori.
  • Puter – Na pitanje koja je glavna razlika između jela iz restorana i onog spremljenog u kući, mnogi kuhari će, bez razmišljanja odgovoriti – puter. Dok mi mahom kuhamo na ulju, u najboljem slučaju maslinovom, profesionalci prednost daju puteru jer samo uz njega meso i povrće imaju poseban ukus, a sosevi dobijaju kremastu, svilenkastu teksturu.
  • Sjeckanje – Nije stvar samo u tome da se profesionalci prave važni kad počnu da brzinom svjetlosti sjeckaju luk. Kad luk, papriku, mrkvu ili bilo šta drugo isječete na jednake dijelove, jelo će biti ukusnije. Različite veličine sjeckanih komada dovode do toga da se oni razlito skuhaju, što kvari ukus.

Izvor: novosti.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti