Otkrili operisane lobanje stare 6000 godina

Pacijenti su krajnje rizične operacije mahom preživjeli. Razlozi operacija mogli su biti epilepsija, migrena, rituali …

Njemački arheološki institut objavio je otkriće 13 lobanja starih oko 6.000 godina na kojima se vide tragovi operativnih zahvata, nakon kojih su pacijenti preživjeli.
Lobanje su u južnoj Rusiji pronašli arheolozi njemačko-ruskog istraživačkog tima. Lobanje su pripadale podjednako muškim i ženskim osobama, i to u dobi, procjenjuje se, između 10 i 60 godina starosti. Svima su rupe koje su ostale uočene na gornjoj strani lobanja, malo odzada, a kako rubovi nisu ostali oštri nego zaobljeni, jasno je da se na rubovima kost regenerisala, što može značiti samo to da su te osobe živjele još relativno dugo nakon operacija. Riječ je o tipičnoj trepanaciji.
O razlozima tih operacija naučnici se još razilaze. Očito nije bila riječ o obrađivanju ozljeda nastalih nakon loma lobanje ili ozljede mozga, jer bi se inače tragovi pukotina na lobanji najvjerovatnije vidjeli i izvan rupe.
Naučnici ne isključuju mogućnost da je riječ o operaciji uslijed epilepsije ili migrena, kao ni da je riječ o ritualnim zahvatima.
Pronađene lobanje iz bronzanog doba analizirane su mikropskopski i pomoću kompjuterske tomografije, navodi American Journal of Physical Anthropology.
Do sada najstarije lobanje s tragovima nevjerovatnih, izrazito riskantnih operativnih zahvata na pacijentima koji su preživjeli, potiču još iz 8. ili 9. milenija prije nove ere. Osim toga, arheolozi su takve lobanje iz različitih razdoblja praistorije pronalazili na nekoliko mjesta širom Evrope.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti