PRONAĐEN PRAZAN: Jeziva misterija broda nestalog u Bermudskom trouglu

Pronađen je jezivo prazan, a istraga nikad nije uspjela otkriti šta se dogodilo s posadom

Bermudski trougao, pobuna ili čak gusari. Sve su to teorije o odgovornima za nestanak broda Carroll A. Deering. Međutim, gotovo stotinu godinu prošlo je od misterioznog nestanka broda, a nismo ništa bliže konačnom rješavanju tajne.

Izgrađen je 1919. godine, a samo dvije godine kasnije pronađen je jezivo prazan i napušten nedaleko od ostrva Croatoan.

Na posljednje putovanje krenuo je kao i svaki put, dobro opremljen i spreman za daleko putovanje. Prevozio je ugalj do Rio de Janeira, ali od samog početka posada je nailazila na probleme. Kapetan se razbolio i otišao s broda u prvoj luci. Prvi oficir, ujedno i kapetanov sin, slijedio je svog nadređenog.

Vlasnik broda našao se u krajnje neugodnoj situaciji. Morali su što prije naći odgovorne ljude kako bi Deering nastavio s putovanjem. Izbor je pao na 66-godišnjeg umirovljenog kapetana Wormella, a prvi oficir postao je Charles McLellan. Među njima dvojicom vodit će se žučne rasprave tokom putovanja prema Brazilu, a još gore stanje bit će tokom povratka.

Sredit ću kapetana

Teret su dopremili u Rio de Janierio i krenuli nazad prema Sjedinjenim Američkim Državama. Zaustavili su se na na Barbadosu i tek tada se pokazalo koliko je putovanje bilo mentalno naporno za posadu. Prvi oficir se napio gotovo do besvijesti i počeo se žaliti na kapetana. Wormell je bio gotovo slijep i McLellan je morao preuzeti i ulogu navigatoru. Kapetan je bio naporan i uplitao se čak i u disciplinsko kažnjavanje posade, barem je tako McLellan pričao kolegama tokom odmora na kopnu.

Wormell nije imao ništa bolje mišljenje o svojoj posadi ili prvom oficiru. “Stalno je pijan čim kroči na kopno i ne može komandovati posadom kako treba”, govorio je Wormell kolegi kapetanu Hughu Nortonu početkom januara 1921. na Barbadosu. Norton je navodno čuo McLellana kako govori: “Sredit ću kapetana prije nego što stignemo u Norfolk”. Uhapšen je, ali Wormell mu je oprostio, platio kauciju i zajedno su krenuli prema SAD-u.

Krajem januara 1921. godine Deering je naišao na svjetionički brod u blizini obale Sjeverne Karoline. Mršavi muškarac je govorio s teškim naglaskom i obavijestio svjetionik da je Deering izgubio oba sidra u teškoj oluji koja ih je zadesila nekoliko dana ranije. Obzirom svjetioničaru nije funkcionisao radio, nikoga nije mogao obavijestiti o tome. U izvještaju je napisao da se posada šetala po pramcu gdje obično ne smiju biti.

Tri dana kasnije, 31. januara 1921. godine Deering je pronađen nasukan u Dijamantnim plićacima nedaleko od ostrva Croatoan. Jednom kad se američka obalna straža uspjela popeti na brod, otkrili su da je Deering potpuno napušten. Dnevnik plovidbe i sva navigacijska oprema su nestali, sve lične stvari posade kao i dva čamca za spašavanje su nestala. Godinu dana kasnije, američke vlasti odustale su od istrage zato što nisu mogli razjasniti šta se dogodilo s brodom i posadom.

Teorije paranormalnog

Brojne teorije nastale su u godinama nakon misterioznog događaja. U aprilu 1921. godine Christopher Gray izjavio je da je pronašao bocu s porukom u kojoj neko s Deeringa govori da su ih napali gusari. Udovica kapetana Wormella potvrdila je da je poruku napisao brodski mehaničar Bates, a analiza je pokazala da je boca iz Brazila. Odmah su se pojavili i skeptici koji su se pitali kako je moguće da neko usred gusarskog napada uspije dohvatiti bocu, papir i olovku te uspije napisati poruku. Gray je kasnije priznao da je lažirao poruku.

Među fanovima paranormalnog, Deering je glavni primjer tajanstvenog uticaja Bermudskog trougla. Desetak godina nakon nestanka posade, američki autor Charles Fort prvi je spomenuo Deeringa u kontekstu paranormalnog. On je proučavao slučajeve nestalih brodova, a njegova knjiga “Lo!” svojevrsna je prethodnica svih teorija o Bermudskom trouglu.

Zanimljivo je da čak i ostrvo Croatoan ima svoje tajne. Naime, jedna od prvih britanskih kolonija nestala je, a sudbine kolonista nikad nisu otkrivene. Jedino što je iza njih ostalo je natpis “CROATOAN”.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti