Prva i jedina NLO konvencija na kojoj su “gostovali vanzemaljci” – 1954. godine

Vanzemaljci su došli u centar naše pažnje nakon incidenta u Roswellu 1947. godine, a bila je to uvertira u pravi bum novih viđenja neidentifikovanih letećih objekata.

Sve jače uvjerenje da nismo sami u svemiru dovelo je do organizovanja prvih konvencija posvećenih NLO-ima u poslijeratnom svijetu. Naravno niko od onih koji su odlazili na konvencije nije očekivao da će tamo vidjeti pravog vanzemaljca, no neki tvrde da se to dogodilo na skupu iz 1954. godine. U ovom članku ćemo provjeriti ima li istine u tome.

“Venerijanci među nama”

Konvenciju, koja se održala na planini Palomar u okrugu San Diego u Kaliforniji, organizovali su George Adamski, Truman Berthurum i Daniel Fry. Ovaj je skup bio uspješan i na njemu se pojavilo više stotina ljudi. Među njima je bilo i novinara, pripadnika FBI-ja, ali i radoznalih naučnika. Prvog dana konvencije jedan od organizatora Adamski je pričao o Venerijancima koje je navodno upoznao kada su sletjeli na područje Colorada u novembru 1952. godine. Oni su ga, kako je tvrdio, provozali svojim letećim tanjirom te mu iznijeli svoju zabrinutost za budućnost ljudske rase zbog nuklearnog naoružavanja. No Adamski nije ostao samo na ovome već je “dolio dodatno ulja na vatru” i izjavio da Venerijanci žive među nama jer su nam jako slični. Doduše, postoje među Zemljanima i Venerijancima manje razlike, no one su gotovo zanemarive, pa mi ni ne znamo da smo s njima u kontaktu.

Privlačna “Venerijanka”

Tokom svog predavanja Adamski je pokazao skice navodnih Venerijanaca. Nakon toga gomila je te iste večeri primijetila neobičan trio. Bila je riječ o grupi od dva mladića i jedne žene. Žena je bila mlada i lijepa, no privlačna na neobičan način. Odgovarala je onome što je Adamski toga dana opisao kao Venerijanku. Bila je neobično visoka, a na čelu je imala izbočenje koje je išlo od sredine čela do nosa. Gledate li snimljene fotografije to se baš i ne može na prvu vidjeti, ali dobro vjerovat ćemo im na riječ. Ono što je vidljivo da su ženi oči bile malo šire postavljene u odnosu na korijen nosa, a sam je nos bio širi od uobičajenog što je njenom licu davalo neobičnost. Iako njezin opis zvuči pomalo nezgrapno sve je to činilo sasvim zgodnu ženu za kojom bi se mnogi okrenuli na ulici.

Kako pobjeći dosadnjakovićima?

Nakon toga se razvila masovna histerija i ljudi su se ohrabrili i prilazili ovoj trojci i postavljali pitanja bez okolišanja jesu li oni zaista Venerijanci. Najuporniji je među njima bio brazilski novinar Joao Martins koji je pisao za jedan od najtiražnijih listova u Južnoj Americi “O Cruzeiro”. Kako mu ovo troje nije dozvolilo fotografisanje, on ih je ipak na svoju ruku uspio slikati drugog dana konvencije. Nakon toga je ova trojka nestala, a legenda koja se oko toga isprela kaže da su odmah otišli svojim brodom u pravcu Venere. No, naše je viđenje ove priče malo drugačije. Slike ove žene, ali i muškaraca koji su bili s njom su fotke običnih Zemljana koji su iznervirani masovnom zabludom prisutnih dosadnjakovića brže bolje napustili ovo mjesto. Tako bismo barem mi učinili.

Novinar koji se potrudio

Novinar koji je iznervirao ovu trojku se poslije potrudio da ih identifikuje odnosno da provjeri je li riječ o osobama bez zemaljskog identiteta. Na svoju je žalost saznao da se žena zvala Dolores Barrios i da je bila njujorška modna dizajnerka dok su dvojica njezinih pratitelja bili muzičari Donald Morand i Bill Jackmart s Manhattan Beacha u Kaliforniji. Prema svemu sudeći oni nisu bili niša više od onoga što su tvrdili da jesu, a to je obični posjetioci konvencije. Dolores se kasnije udala i osnovala veliku porodicu. Umrla je 2008. godine. S razvojem tehnologije, fotografije Adamskog su danas razotkrivane kao prevare.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti