OSVAJAČ PRVE OLIMPIJSKE MEDALJE ZA SFRJ: Jugosloven ‘od gume’ koji je preminuo par dana pred svoj 101. rođendan

Najuspješniji je reprezentativac Jugoslavije na Olimpijskim igrama sa osvojenih šest medalja, ujedno i prvi koji je donio olimpijsko odličje nekadašnjoj državi.

Slavnog gimnastičara Leona Štukelja (1898-1999) rođenog u Novom Mestu od zaborava čuvaju velika sportska dostignuća, ali i dvorana u slovenačkom gradu koja, pak ne pretjerano glamurozna, nosi njegov naziv i u njoj utakmice igra KK Krka.

Imao je bezbrižno djetinjstvo, rođen kao najmlađi u porodici nakon dvije sestre, iz ljubavi opštinskog sekretara Leopolda Štukelja i njegove supruge Marije. Živahan dječak, vječito u trku, jurcao dvorištima i livadama, plivao i skakao u zelene, bistre vode Krke.

Prema “legendi”, od Štukelja je gimnastičara napravilo jačanje sokolskog pokreta u Sloveniji i “druženje” sa gimnastičarskim spravama. Vrlo mlad je počeo da se bavi ovim sportom i već na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani davne 1922. je pokazao svoj talenat tada kao 24-godišnjak osvojivši sedmu poziciju.

Međutim, Leon ni tada nije definitivno odabrao gimnastiku, kao i mnogi ostali članovi Sokola bavio se i drugim sportovima, a skoro jednako dobar bio je u atletici i plivanju. Sem toga, želio je da bude pravnik pa je i u periodu takmičenja na sport gledao kao hobi. Kroz dvije godine je prvi put učestvovao na Olimpijskim igrama, tada se potpuno posvetio gimnastici i ispisao istoriju.

U Parizu je na svojim prvim Igrama Štukelj osvojio prvu i drugu olimpijsku medalju u istoriji Jugoslavije, najpre u višeboju, pa na vratilu.

Četiri godine kasnije je višebojac Jugoslaviji donio i treću olimpijsku medalju, još jedno zlato sa Igara u Amsterdamu – ovoga puta na karikama. Na istim Olimpijskim igrama je Štukelj osvojio i bronzu u višeboju i ekipnu bronzu u istoj disciplini.

Nevjerovatan niz nastavio je na čuvenim Olimpijskim igrama 1936. u nacističkom Berlinu kada je ponovo na karikama zablistao, ali bio drugi na kraju i Jugoslaviji donio srebro. To je bila ujedno njegova posljednja olimpijska medalja, ali i istorijska šesta. Nakon toga, SFRJ je na novu medalju čekala 12 godina.

Nismo imali pobjednike u Tokiju 1940, one 1944. u Londonu su zbog Drugog svjetskog rata odložene za 1948. U Velikoj Britaniji je Jugoslavija osvojila prvu medalju ikada van gimnastike.

Do 1927. je Štukelj živio u Mariboru, a nakon nevjerovatne karijere ostao je u sportu kao sudija. I poslije penzije vježbao je gimnastiku, što mu je donijelo dug životni vijek.

Izvor: sport.blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti