Priča o Gidri: Teško djetinjstvo, tragedije i ljubav za cijeli život

Čuveni Gidra je najčešće na malim ekranima bio nasmijan, ali je sa sobom nosio priču o veoma teškom djetinjstvu.

Uskoro počinje snimanje 11. nastavka čuvenog serijala “Lude godine”, u kojem nećemo gledati legendarnog Dragomira Bojanića Gidru koji je preminuo 1993. godine, a koji je u velikoj mjeri zaslužan za nevjerovatan uspjeh ove televizijsko-filmske priče.

U centru nove priče biće unuk Miša, odnosno Nikola Kojo koji je danas otac dvojice sinova, od kojih je jedan na pragu “ludih godina”. Zna se da će 11. dio režirati Milan Konjević, kao i da je scenario za njega napisala Milena Marković.

Novom filmu će svakako nedostajati Žika Pavlović čiji je smisao za humor ostao neprevaziđen. Publika mu se obraduje u svakoj reprizi “Ludih godina”, a serijal se reprizira iz godine u godinu. 

Glumac je preminuo u Beogradu u 60. godini, a rođen je u Kragujevcu 1933. godine. Iako je upamćen po svom vanserijskom talentu za komediju, slavnog glumca život nije mazio. Njegova majka je preminula od tuberkuloze, a oca, oficira Jugoslovenske vojske su streljali.

Tragedije ga nisu slomile. U Kragujevcu je završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Nakon mature je godinu radio u fabrici konzervi “Crvena zvezda”. Bio je vrijedan, odgovoran i hrabar, i zaljubljen u umjetnost. Zato je i upisao Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića.

Zanimljivo je da je u rodnom Kragujevcu bio član amaterskog pozorišta “Sveta Mladenović”,  a da je kao student prve godine Akademije glumio Mitketa u “Koštani” u Narodnom pozorištu. Igrao je i van granica Jugoslavije, u Italiji pod pseudonimom Anthony Gidra. Tamo je šezdesetih godina glumio u čak desetak western i akcionih filmova.

Izgledao je veoma atraktivno na platnu, a za ulogu u “Baladi o revolverašu” A. Kaltabijana bio je i nagrađen.

Bio je omiljen i kao Lale u “Majstorima”, agent Mikule u “Povratku otpisanih” i kao Krstivoje Krstić u kultnoj seriji “Vruć vetar”.

Gledali smo ga i u serijalu “Hajde da se volimo” (vozač autobusa Dragiša), ali je najveću popularnost stekao u serijalu “Žikina dinastija” Zorana Čalića glumeći Živorada Žiku Pavlovića. Lik gastarbajtera, Bobinog oca i Mišinog dedu dočarao je maestralno. Bilo je u njegovoj glumi dosta našeg mentaliteta, ali i mnogo njegovog vanserijskog glumačkog talenta.

Ljubav sa Ljiljanom

Maestralni Gidra bio je u braku sa glumicom Ljiljanom Kontić, koja je igrala u “Ludim godinama”, tumačeći lik profesorke muzičkog Žikinog unuke Miše.

Ljiljana je bila Gidrina životna ljubav. Upoznali su se dok je on pohađao studije glume, a ljubav su krunisali 1966. godine.

Svoju Ljiljanu kojom se ženio tri puta zvao je Ljalja, a kada mu je 1970. podarila kćerku Jelenu, sačekao ju je ispred porodilišta sa tri automobila sa muzičarima iz Skadarlije.

O jačini njihove ljubavi pričala je Jugoslavija. Oni koji su ih poznavali kažu da su bili prilično različiti, umelo je da bude i “burno” u njihovom odnosu, dva puta su se razvodili, dva puta vjenčavali, ali je na početku i na kraju ostala velika ljubav.

– Nisam vjerovao da mogu da budem tako “upecan”. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu. Nosi nas zajednički vjetar, a Ljalja trepti nad mnom. Za porodicu je izuzetno važan fluid koji nas spaja – rekao je Gidra jednom prilikom.

Izvor: direktno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti