Nije doživio planetarnu popularnost benda: Lična tragedija petog člana ‘The Beatlesa’

Rođen u Edinburghu, Škotska, 1940. Stuart Fergusson Victor Sutcliffe odrastao je u Liverpoolu u Engleskoj.

Od rane mladosti pokazivao je izvanredan umjetnički talent. Zarađivao je ​​novac kao čistač, prije nego se uspio upisati na Liverpool College of Art. Bio je jedan od najboljih mladih umjetnika u svojoj klasi koji se isticao po svom prvenstveno apstraktnom ekspresionističkom stilu.

Bilo je to za vrijeme studija, kada je upoznao Johna Lennona, koji je bio njegov komšija. Nakon što je Sutcliffe prodao jednu od svojih slika za, u to vrijeme, velika iznos od 65 funti, John ga je ubjedio da kupi bas gitaru (uprkos činjenici da je jedva znao svirati) nakon čega se pridružio Lennonu i njegovom bendu koji je ovaj oformio s prijateljima Paul McCartneyem i George Harrisonom.

Ime benda se mijenjalo više puta. Nakon dolaska Sutcliffea, Lennon je predložio da se zovu “Bube”. U roku od nekoliko mjeseci, mijenjali su naziv u ‘Silver Beetle’, a zatim u ‘Silver Beetles’, i na kraju – u ‘The Beatles’.

Zajedno sa na brzaka odabranim bubnjarom Pete Bestom, Sutcliffe i ostatak grupe su otišli u Hamburg sa planom da nastupaju u klubovima i steknu iskustvo.

Tu se Sutcliffe zaljubio u fotografkinju Astrid Kirchherr, sa kojom se i vjerio dva mjeseca poslije. Upravo mu je ona dala prijedlog za novu frizuru, stil koji je ubrzo prihvaćen i od ostatka grupe.

George Harrison, Stuart Sutcliffe i John Lennon

Međutim, uskoro je eskalirao sukob između nekih članova benda. Paul McCartney je htio da Sutcliffe napusti bend, jer je tada bilo jasno da će on postati basista.

Godine 1961. Sutcliffe napušta Beatlese, nakon čega se fokusirao na umjetnost i život sa Astrid. Dobio je stipendiju za postdiplomske studente u Hamburg College of Art, u nadi da će ga u svoju klasu primiti poznati kipar Eduardo Paolozzi.

Astrid Kircherr i Stuart Sutcliffe

Međutim, njegova karijera mladog umjetnika je tragično prekinuta kada je 10. aprila 1962, u dobi od 21 godine kada je umro od krvarenja u mozgu nakon što je već neko vrijeme patio od teških glavobolja.

Lice Stuarta Sutcliffea je ostalo ovjekovječeno na krajnjem lijevom dijelu naslovnice ploče Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band.

Izvor: freekaamal.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti