5 tužnih fotografija uhvaćenih sekunde prije katastrofe

Fotografije zarobljavaju trenutak u vremenu, a on nije nužno uvijek lijep – već ponekad prestavlja uvod u katastrofu

Neke naizgled obične fotografije mogu postati vrlo uznemirujuće samo ako saznamo njihovu pozadinu ili ono što je uslijedilo nedugo nakon okidanja, a sljedeće su fotke pravi primjer toga.

1. Korak do smrti

Svakog dana na desetine hiljada ljudi obilazi slapove Niagare, gdje se slikaju kraj tog nevjerovatnog čuda prirode. Čini se kako ova fotografija nije ništa drugačija od mora drugih; na njoj se mogu vidjeti Andrea Smith i Jason Watson kako poziraju za tipičnu fotku s odmora. Iza njih, u crvenoj vesti, nalazi se studentica Ayano Tokumasu. Ona gleda preko ruba barijere u vodu koja se stropoštava ispod. Trenutak nakon nastanka ove fotografije, ova 20-godišnjakinja se okliznula, pala preko i na mjestu poginula.

2. Vatreni obruč

Ova fotografija ne djeluje toliko užasavajuće na prvi pogled. Čini se kako na njoj grupa vatrogasaca posmatra otvoreni plamen. No, zapravo se radi o posebnoj jedinici koja se naziva “Granite Mountain Hotshots” koja se 2013. borila s požarom poznatim kao vatra na Yarnell brdu. Sekunde nakon što je ova fotografija uslikana, 20 vatrogasaca krenulo je s kamenjara boriti se s vatrom. No, na njihovu nesreću, vjetar se naglo pojačao i okrenuo, zbog čega je vatra napredovala izvan kontrole. Čak 19 od 20 muškaraca ostalo je zarobljeno u vatrenom obruču te su njihova tijela spaljena do neprepoznatljivosti, a pomoći im nije bilo.

3. Umrli u sekundi

U septembru 1978., pilot leta PSA 182 pripremao se za slijetanje u San Diegu sa sa avionom u kojem se nalazilo 135 ljudi. Kod prilaska aerodromu, taj je putnički avion je udario u mali privatni avion. Oštećenje je bilo veliko i rezervoari goriva su planuli. Fotograf je na tlu uspio uhvatiti jezivu fotografiju onog što se poslije prikazalo kao posljednje sekunde života za nesretne ljude na letu. Pilot je očajnički pokušao spasiti avion, no spasa nije bilo i u plamenu su se sudarili s tlom te niko nije preživio.

4. Tsunami ispred nas

U decembru 2004. jugozapadnu je Aziju pogodio snažan zemljotres a tsunami koji je uslijedio je ubio oko 250 hiljada ljudi. Među stradalima su bili turisti Jackie i John Knill. Nakon što je neposredna opasnost prošla, spasilačke službe koje su prokopavale svoj put između smeća tražeći preživjele, pronašle su kameru za koju je poslije zaključeno da pripada Knillsima, zajedno s neoštećenom USB karticom. Pregledavajući materijal, spasioci su shvatili kako je nesretni bračni par fotografisao do samog kraja – i zadnji su prizori približavanje prijetećeg morskog talasa koji ih je usmrtio.

5. Bez poštovanja

Što duže gledate ovu fotografiju, to više uznemirujuća ona postaje. U zoološkom vrtu indijskog New Delhija, muškarac s imenom Maqsood je upao u zonu koja je područje rezervisano za dom bijelog tigra. Tigar mu se brzo približio, očigledno uznemiren prisutnošću čovjeka. Prošlo je kratko vrijeme posmatranja prije nego je benglaski tigar skočio na čovjeka i izvježbanom mu kretnjom zubima prerezao žile na vratu – a cijelu mučnu scenu posmatralo je na stotine posjetilaca zoološkog vrta.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti