NASA PRIZNALA: Neko ili nešto je otelo našu letjelicu, dobili smo poruke na nepoznatom jeziku

Svemirska sonda Voyager 2 je tokom svog puta neko vrijeme slala podatke na potpuno nerazumljivom jeziku. NASA ni poslije deset godina ne zna tačan uzrok tome, ali su sigurni da to nije slučajno.

Voyager 2 je prva letjelica koja napustila Sunčev sistem 2010. godine i upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvjezdani prostor, počela je čudno da se ponaša.

“Na udaljenosti oko 15 milijardi kilometara od Zemlje, sonda je odjednom počela da šalje podatke na nepoznatom jeziku koji nismo razumjeli”, rekao je planetolog NASA Kevin Baines.

“Nešto ili neko je promijenio komunikacijski sistem svemirske sonde Voyager 2”, dodao je Baines.

“Provjerom drugih sistema, Voyagerov tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sistem je bio izmijenjen”, ističe on. Kasnijim analizama je utvrđeno da je jedna komponenta u binarnom kodu komandnog sistema promijenjena s 0 na 1. Takva promjena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namjerno mijenjao kompjuter na Voyageru.

To koriste uglavnom hakeri, a to može potpuno da ugasi kompjuter ili uništi podatke. Ovdje je oštećen samo jedan sistem.

Istraživači  NASA razmatrali su prvo mogućnost da je neko “hakovao” letjelicu sa Zemlje, ali je zaključeno da bi zbog velike udaljenosti to bilo potpuno nemoguće.

Stručnjacima NASA, koji na raspolaganju imaju daleko najbolju tehnologiju kao i sve kodove, trebalo je tri nedjelje da isprave ovu grešku. Međutim pravi uzrok ove anomalije nikada nije otkriven.

Za njemačkog naučnika Hartwiga Hausdorfa nema sumnje – krivi su vanzemaljci.

Izvor: physics-astronomy.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti