ŠTA KRIJE ‘BUNAR PAKLA’? Prvi istraživači se spustili u 112 metara duboku rupu usred jemenske pustinje

Tim istraživača iz Omana prvi je stigao do dna ozloglašenog jemenskog prirodnog bunara Barhut u Jemenu.

Za tu znamenitost mnogi lokalci vjeruju da je zapravo zatvor za duhove.

“Bunar pakla”, kako ga često nazivaju, je mračna, 30 metara široka rupa koja zjapi u pustinji istočne provincije Al Mahra.

On se spušta čak 112 metara ispod površine zemlje i, kažu neki, ima čudan miris.

U duboku rupu je ušao Tim za istraživanje pećina Omana (OCET) i pronašao je zmije, mrtve životinje i pećinski nakit, ali ni traga od duhova ili drugih natprirodnih bića.

“Bilo je zmija, ali vas one neće dirati ako vi njih ne dirate”, rekao je za AFP Muhamed al Kindi, profesor geologije na Njemačkom tehnološkom univerzitetu u Omanu.

Kindi je bio jedan od osmorice iskusnih istraživača koji je ušao u bunar.

“Strast nas je navela na ovo, i vjerujemo da je ovo nešto što će otkriti nova čudesa i dio jemenske istorije”, rekao je Kindi.

“Prikupili smo uzorke vode, kamenja, tla i nekih mrtvih životinja, ali ih još nismo analizirali”, rekao je on i dodao da će izvještaj uskoro biti objavljen.

Kindi je rekao i da je tim pronašao neke mrtve ptice na dnu rupe lošeg mirisa, ali da generalno, nije bilo velikog smrada.

Jemenski zvaničnici takođe su rekli da ne znaju šta se nalazi na dnu rupe za koju procjenjuju da je stara “milione godina” i koja nikada do sada nije istražena.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti