STAVILA JE OMČU OKO VRATA I VIKNULA “ŽIVJELA JUGOSLAVIJA”: Tužna priča o hrabroj djevojci

Mila Matejić je početkom rata prikupljala  oružje za patrizane, kao i municiju, novac, sanitarni materijal, a prvo oružje donirao je niko drugi do njen otac Mata.

Otac joj je dopustio da u roditeljskoj vili, zajedno sa sestrama štampa propagandne letke a u ovoj kući je kasnije funkcionisala i partijska tehnika.

Mila Matejić je kao kćerka imućnog industrijalca mogla da uživa u svim čarima lagodnog života. Posjedovala je sve što bi svaka djevojka tog vremena željela – od bunde do klavira.

Međutim, ona je željela da svi budu jednaki, da svi imaju bunde i klavire, i zato se još kao djevojčica pridružila komunistima … Bila je kćerka bogataša, mogla je da ima sve šta hoće, ali izabrala je borbu za jednakost i pravdu. Ovo je platila životom.

Mila Mateijć (treća s lijeva) sa prijateljima iz folklornog društva

U narodu je ostala poznata po tome što je bila revolucionarka, predratna skojevka, čiji je mladi život, zbog ilegalnog rada protiv vlasti, okončan na vješalima. Ova Vrščanka je bila prva i jedina žena jedriličarski akrobata u Jugoslaviji prije Drugog svjetskog rata.

6. aprila 1942. godine vlasti su, zahvaljujući jednom od njenih drugova, saznali da je ilegalka. Zajedno sa većom grupom revolucionara, završila je u zloglasnom Špilerovom zatvoru u Zrenjaninu u kom je provela dva i po mjeseca.

Uprkos tome, Mila je održavala duh stalno pjevajući i smijući se, nije plakala čak ni kada su je tukli. Zato što nije htjela da oda svoje drugove, na javnom vješanju bila je izabrana za primjer ostalim neposlušnicima.

Imala je samo 22 godine, kada je zajedno sa još 24 komunista obješena u Pančevu. Dok se spremala egzekucija, Mila je uradila nešto što će zauvijek izazivati divljenje i strahopoštovanje kod svih koji su saznali za ovaj njen čin.

– Na opšte iznenađenje, ta lijepa djevojka nije molila za milost, kao ni ostali stradalnici u Pančevu. Naprotiv. Prkosno je uzvikivala parole “Živjela Jugoslavija!” i “Živio KPJ!”. A kad je došlo vrijeme za egzekuciju, odgurnula je svog dželata, zabacila dugu plavu kosu i sama stavila omču oko vrata – opisao je u svom saslušanju njemački ljekar koji je prisustvovao izvršenjima mnogobrojnih smrtnih kazni.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti