Ova 14-godišnja djevojčica nevinog izgleda je ZAVODILA NACISTE po barovima pa ih UBIJALA! (VIDEO)

Freddie Oversteegen, heroina Drugog svjetskog rata koja se pridružila holandskom pokretu otpora kad je imala svega 14, umrla je u 92. godini života.

Freddie je rođena u Harlemu, kod Amsterdama, 6. septembra 1925. godine, a odgojila ju je majka komunističkih uvjerenja. Sa 14 godina pridružila se holandskom pokretu otpora i zajedno sa starijom sestrom Truus i zajedničkom prijateljicom Hannie Schaft dizala je u vazduh mostove i pruge, švercovala djecu Jevreja iz koncentracionih logora i ubijala što je moguće više nacista, koristeći se vatrenim oružjem skrivenim u korpi na biciklu.

Trio je imao rutinu – prvo su prilazile nacistima u barovima, zavodile ih, a potom ih pozvale “u šetnju u šumi”. Tamo bi ih, kako je sama Freddie to rekla – likvidirale.

– Morale smo to da uradimo. To je bilo neophodno zlo, ubijanje onih koji su izdali dobre ljude – rekla je ona u jednom intervjuu.

Na pitanje koliko je ljudi ubila ili koliko puta je saučestvovala u ubistvu, odvratila je da niko ne treba da pita vojnika tako nešto. Freddie je umrla 5. septembra 2018. dan prije svog 93. rođendana. Bila je posljednji preživjeli član najpoznatije ženske holandske ćelije otpora, čije su pripadnice posvetile svoje živote borbi protiv nacističkih okupatora i domaćih izdajnika.

Ženski doprinos holandskom otporu se često zanemaruje i još uvijek se borba pripisuje muškarcima. Ipak, ove žene su pokazale da je takvo razmišljanje bilo fatalna greška i za mnoge naciste koji nisu vidjeli prijetnju u sestrama Oversteegen, dok su vozile svoje bicikle po Harlemu tražeći žrtve.

Obje sestre su preživele rat. Truus je postala umjetnica i napisala je memoare na osnovu svojih iskustava u pokretu otpora. Umrla je 2016. Freddie je jednom rekla da se sa traumama iz rata izborila tako što se udala i dobila djecu. Ona je svom mužu Janu Dekkeru rodila troje djece koja su je nadživjela, kao i četvoro unučadi.

Međutim, njenu prijateljicu Hannie Schaft, crvenokosu studenticu prava, uhvatili su i pogubili nacisti svega nekoliko nedjelja prije nego što je Njemačka kapitulirala. Njoj u čast Truus je osnovala Nacionalnu fondaciju Hannie Schaft 1996. Freddie je tu bila članica odbora.

– Schaft je postala nacionalna ikona ženskog otpora – kaže predsedavajući fondacije Jeron Plister.

Priča o Hannie prenosi se holandskoj djeci, a prenijeta je i na film – “Djevojka s crvenom kosom” iz 1981.

Za sestre Oversteegen učestvovanje u pokretu otpora bilo je izvor i ponosa i bola.

– Bilo je tragično i veoma teško, uvijek smo plakale poslije … Nismo osjećale da je to za nas – to nije ni za koga, osim ako nisu u pitanju pravi kriminalci – ispričala je jednom Truus o ubistvima nacista.

Posljednjih godina Freddie je preživjela nekoliko srčanih udara u staračkom domu u kojem je živjela, blizu Harlema.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti