Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja (FOTO)

Upoznajte afrički grad, koji je za samo 40 godina prešao put od nalazišta dijamanata i prve rendgen stanice na južnoj hemisferi do oronulog, napuštenog grada, koji je naselila pustinja.

KAKO JE NASTAO KOLMANSKOP?

Radnik na željeznici Zaharias Levala je 1908. godine na mjestu današnjeg Kolmanskopa pronašao dijamante u blizini željezničke pruge. 

Svoje otkriće je pokazao svom šefu Augustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je zaista u pitanju dijamant. 

Novosti su se brzo raširile u ovoj regiji i za nekoliko godna stotine Nijemaca se uputilo u Afriku u potrazi za bogatstvom.

Kolmanskop se širio i uskoro je počeo da liči na pravi njemački grad. Podizane su bolnice, plesne sale, škole, pozorište, sportske hale, električne centrale, kuglane i fabrika leda.

Jedan turista je izjavio: “Možda su baš izolacija i okruženost pustinjom uticali na to da je Kolmanskop postao mali raj njemačke kulture, koji nudi zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtjevima bogatih kolonista”, prenosi Daily mail.

Reputaciju ovog grada su dodatno pospješile činjenice da je Kolmanskop postao prva rendgen stanica na južnoj hemisferi, kao i mjesto u Africi gdje je prošao prvi tramvaj.

Međutim, cijena dijamanata je počela da opada nakon Prvog svjetskog rata, a situacija se dodatno pogoršala nakon što su u južnijim dijelovima Afrike pronađeni bolji dijamanti, što je sveukupno uticalo da do 1954. godine, grad bude potpuno napušten.

KAKO DANAS IZGLEDA?

Danas Kolmanskop predstavlja oronuli grad duhova, u kome vjetar konstantno otkriva i pokriva dijelove grada nanoseći ogromne količine pijeska u i izvan građevina. Višedecenijski pustinjski vjetrovi su ostavili traga na njemačku arhitekturu, što se možda najbolje vidi na nekada šarenim zidovima zgrada i kuća, koji su oronuli usljed jakih vjetrova i pustinjskog pijeska. 

Pješčane dine su zarobile grad duhova i ispunile unutrašnjost nekadašnjih domova.

Rudarska kompanija De beers je osnovala muzej 1980. godine kako bi očuvala istoriju ovog grada.

Jedinstven izgled grada je privukao mnogobrojne turiste i postao savršena lokacija za snimanje mnogih filmova (između ostalih i filma iz 2000. godine “Kralj je živ”), kao i južnoafričkih televizijskih serija.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti