Misterija ‘leta 19’: 5 aviona s posadama nestalo u istom danu na istom mjestu, nisu ih našli

O posljednjim minutama Leta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Uprkos vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni. Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu okeana

Autor i istoričar Giles Milton u svoj knjizi “Fascinating Footnotes From History” tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svjetskih misterija u povijesti vazduhoplovstva, a to je nestanak pet američkih aviona iznad Atlantika prije više od sedamdeset godina.

Sve je počelo kao rutinski trening let. U poslijepodnevnim satima 5. decembra 1945. godine, pet bombardera uzletjeli su iz mornaričke baze Fort Lauderdale na Floridi. Svih pet aviona bili su poznati imenom “Let 19” i krenuli su na vježbu koja je trebala trajati tri sata. Međutim, kada su došli na područje Bermudskog trougla, stvari su krenule po zlu.

Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. decembra 1945. godine bila je dosta neobična.

“Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u bijelu vodu. Potpuno smo se izgubili”, javio je jedan pilot.

Nakon tih riječi čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na “Letu 19” nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog okeana, na području “Bermudskog trougla”.

Njihov je slučaj postao poznat kao jedna od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tijela pilota. Ukupan broj žrtava bio je 14.

No, ovoj bizarnoj priči nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki se trag izgubio i avionu koji je krenuo u potragu za njima, a u kojem je bilo 13 članova posade i spasilaca.

Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još su tri letjelice nestale na tom području. Misterija se pojavila i oko jahte Connemara IV, koja je takođe nestala, ali je naknadno pronađena, ali bez ijednog člana posade.

U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim avionima i Bermudskom trouglu konačno mogla biti otkrivena, piše Telegraph.

U vrijeme kada su avioni nestali u fokusu istrage bio je poručnik Charles Taylor, iskusni pilot s višegodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki njegov učenik koji je bio dio ekipe Leta 19, imao je barem 300 sati letenja, a niko od njih nikada nije prijavio da je imao problem na svom letu.

Milton ističe da djelovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabilježenih oko 15.40 mogu otkriti šta se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

“Ne znam gdje se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon zadnjeg okretanja”, rekao je preko veze jedan od članova posade, na što mu je poručnik Taylor odgovorio: “Oba moja kompasa ne rade. Pokušat ću nekako pronaći Fort Lauderdale.”

Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očigledno prvi shvatio da su se izgubili.

“Kada bismo znali gdje je zapad mogli bi se vratiti kući!”

U tom trenutku u Fort Lauderdaleu su shvatili da se avioni s Leta 19 nalaze sjeverno od Bahama, kilometrima od kopna i počela ih je hvatati panika.

O posljednjim minutama se samo nagađa

U 18.20 opet se može čuti glas poručnika Taylora.

“Moramo izbaciti sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo!”

O posljednjim minutama Leta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Uprkos vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni. Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu okeana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji ih je krenuo tražiti se vjeruje da je eksplodirao u zraku.

Što se tiče pet aviona, smatra se kako je riječ o ljudskoj grešci, te činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili. Zaključeno je kako je Taylor pogriješio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Keysa, a ta je njegova pretpostavka dovela do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umjesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Taylora, usred okeana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti