MAGIČNA KAŠA: Rezultati su nevjerovatni, NI MUŽ JE NIJE PREPOZNAO, ako probate nećete požaliti!

Zobene pahuljice važe za jednu od najcjenjenijih fitnes namirnica, čiji sastav obiluje dobrim ugljikohidratima i vlaknima, idealnim kako za one koji naporno vježbaju iz dana u dan, tako i za one koji se žele dovesti u liniju

kasha4

Postoji cijeli niz razloga zašto je sastav namirnica poput zobenih pahuljica perfektan za svakodnevnu ishranu, a u nastavku možete provjeriti o čemu tačno se radi.

Energija

Tokom umjerenih fizičkih aktivnosti, ljudsko tijelo za gorivo koristi 57 posto kalorija koje potiču iz masti, a 43 iz ugljikohidrata. S druge strane, tokom izvođenja vježbi visokog intenziteta, troši se čak 87 posto kalorija poteklih iz ugljikohidrata. U toj situaciji kao jedan od najboljih izvora “dobrih” UH, obrok sačinjen od zobenih pahuljica se sam nameće kao perfektno jelo 2 do 3 sata pred trening, ili jednostavno ujutro pije svih aktivnosti.

Kaloričnost

Jako kalorična hrana je sam srž problema pretilosti, budući da ne može biti normalno to da se s jednim fast food obrokom unese i do 1000 kalorija, ako se zna da prosječnoj ženskoj osobi u jednom danu treba ukupno 1800 kalorija za normalno funkcionisanje. Jedna porcija zobenih pahuljica sadrži tek oko 140 kalorija, a korisnost ovakvog obroka je veoma velika.

Dugotrajnost osjećaja sitosti i dobra probava

Kada je riječ o zadržavanju osjećaja sitosti na duže vrijeme, zobene pahuljice su tu pravi šampion. Kako su bogate vlaknima, kroz sistem probave prolaze dosta sporo. Zbog toga se njihova konzumacija preporučuje 2 do 3 sata pred trening, što je vrijeme nakon kojeg će se moći perfektno iskoristiti kao gorivo. Kada se u većim obrocima zobene pahuljice pomiješaju sa drugim namirnicama, tek 3 do 4 sata kasnije se može iskoristiti energija nastala njihovim razlaganjem.

Smanjuje povišen holesterol

Zobene pahuljice sadrže rastvorljiva vlakna koja se u organizmu ne vare, ali koja posjeduju veliku sposobnost upijanja hranljive kaše u stomaku. Tako se dobar dio holesterola unijet hranom vezuje za vlakna i kasnije izbacuje iz organizma zbog nesvarljivosti vlakana. Na taj način vlakna smanjuju apsorpciju holesterola u organizmu.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti